Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

K Ö Z L E M É N Y

2012.12.13. 20:26:00

2012.12.13.


Az Európai Bizottság dohánytermék-irányelv felülvizsgálatáról szóló javaslata egy újabb példája az átgondolatlan, a termelők és a vidéken élők szempontjait semmibe vevő, javarészt szükségtelen és aránytalan korlátozást jelentő uniós szabályozásnak. Rendkívül sajnálatosnak tartjuk, hogy bár a módosítás a dohánytermesztők életére meghatározó kihatással bír, mind a mai napig csak újságoknak kiszivárogtatott információkból értesültünk a Bizottság szabályozási szándékáról és annak feltételezett tartalmáról.



A magyar dohánytermelők mindig is elfogadták a dohányzás visszaszorításának szükségességét, és támogatták az arra irányuló ésszerű és hatékony nemzeti és uniós törekvéseket. Azonban a most kiszivárogtatott uniós javaslatok egészségvédelmi hatása tudományosan nem megalapozott, a kitűzött célokat nagy valószínűséggel nem éri el. Ehelyett a Bizottság a cigaretta formai egységesítésével, az adalékanyagok betiltásával, a képes figyelmeztetések felületének aránytalan növelésével csökkenti a piac értékét, megkönnyíti a dohánytermékek hamisítását, amely az európai dohány felvásárlásának visszaeséséhez és munkahelyek elvesztéséhez vezet.

A magyar dohánytermesztés mintegy 20.000 fő, jellemzően alacsony szakképesítésű, jelentős részben nő, illetve roma munkavállaló számára biztosít megélhetést az ország legszegényebb régióiban. Amennyiben például az Európai Unió betiltja az adalékanyagok használatát, és ennek következtében a Burley dohány termesztésére nem lesz szükség, az Magyarországon rövid időn belül 5-6 ezer munkahely elvesztésével jár.



A magyar dohánytermesztők úgy gondolják, hogy az Európai Bizottságnak ebben a nehéz gazdasági helyzetben a munkahelyteremtéssel és a gazdasági növekedés beindításával kellene foglalkoznia ahelyett, hogy további átgondolatlan és ésszerűtlen intézkedésekkel sújtja a termelőket és a vidéken élőket. A magyar dohánytermelők mindent megtesznek annak érdekében, hogy a dohánytermesztés ne jusson a cukorágazat sorsára, és kérik a Kormányt, hogy a dohánytermék-irányelv felülvizsgálatára vonatkozó majdani magyar álláspont a mezőgazdaság és a foglalkoztatás szempontjainak hangsúlyos figyelembe vétele mellett kerüljön kialakításra.



Pócspetri, 2012. december 13.



Bényei Illés


 









Kövessen minket