Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Növényvédelmi aktualitások

2013.08.03. 17:41:47

2013.08.03.



Az elmúlt hetek forró és száraz időjárási körülményei elősegítették a dohányültetvények szempontjából igen jelentős két kártevő felszaporodását.



Az első a dohánytripsz (Thrips tabaci). A dohánytripsz a dohánylevelek bőrszövet alatti részének szívogatásával táplálkozik. Ezzel elsődlegesen rontja a betakarított levél használati értékét, így ezek a levelek csak alacsonyabb minőségi osztályban vásárolhatóak meg, másodsorban a TSWV (paradicsom bronz foltosság vírus) terjesztésével az áttelelő tripsz egyedek a következő évi dohánynövényeket már a palánta ágyban megfertőzhetik. Így ellenük a védekezés elengedhetetlen. Az ajánlott hatóanyag az imidacloprid, mely felhasználása 0,25 liter/ha mennyiségben ajánlott.



A második kártevő a gyapottok bagolylepke (Helicoverpa armigera), mely egy migráló, vándorló kártevő. A forró, száraz évjáratokban dél Európa felöl érkezik hozzánk és a tetejezett dohány ültetvényekben a felső törési övezethez tartozó levelek rágásával károsít. Jelenleg a kártevő ellen csak szükséghelyzeti eseti engedélyokirattal engedélyezett készítmény áll rendelkezésünkre, mely felhasználásakor minden esetben be kell tartani az engedélyező hatóság előírásait. Ez a Bulldock 25 EC, mely engedélyokirata mellékelve van. A felhasználás előtt minden termelőnek tájékoztatnia kell az illetékes agronómiai szaktanácsadóját, akik a beérkező információt (kezelést végző termelő neve, kezelés helye, időpontja) összesítve, írásban tájékoztatják az illetékes Kormányhivatal növényvédelmi szakhatósági kollégákat. Ez elengedhetetlen a Bulldock 25 EC felhasználásakor.



A javasolt szerkombinációk az alábbiak: Bulldock 25 EC (0,3-0,5 liter/ha + Actara WG (200 gramm/ha) vagy Actara SC (250 ml/ha) vagy Mospilan 20 SP (0,4 kg/ha).



Ezt a növényvédelmi kezelést soha ne kapcsoljuk össze egy menetbe a kacsgátlással.



Minden esetben be kell tartani a növényvédőszerek felhasználásával kapcsolatos előírásokat az engedélyokirat, valamint biztonsági címke alapján! A kezeléseket követően a növényvédelmi napló vezetése kötelező.



Bulldock 25 EC



Fekete Tibor ULT Magyarország Zrt.









Kövessen minket