Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

1400 milliárd forint agrártámogatásokra

2013.08.26. 8:11:54

2013.08.26.



Az agráriumban nem marad elköltetlen uniós forrás a ciklus végére: az 1400 milliárd forintos támogatás 90 százalékát már lekötötték - jelentette ki az agrárgazdaságért felelős államtitkár.




Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: a 2007-2013 közötti uniós költségvetési ciklusban jelenlegi árfolyamon számolva mintegy 1400 milliárd forint támogatás állt, illetve egy része áll még rendelkezésre agrár- és vidékfejlesztési célokra, melynek jelenleg valamivel több mint 90 százalékát már lekötötték. Ehhez a forráshoz az önrészeket is hozzászámolva körülbelül 3000 milliárd forint értékű fejlesztésről van szó.



Az 1400 milliárd forintos uniós forrásból 892 milliárd kifizetése már megtörtént, amely körülbelül 220 ezer pályázatot jelent, tájékoztatott Czerván György. A Vidékfejlesztési Minisztérium országos roadshow alkalmával térségenként mutatja be, hogy a Darányi Ignác Terv keretében az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban milyen fejlesztések történtek.



A legtöbb sikeres pályázat az észak-alföldi régióban volt 65 ezer nyertes pályázóval 290 milliárd forintnyi forrás lekötésével. Jász-Nagykun-Szolnok megyében 11 ezer nyertes mintegy 56 milliárd forintos támogatást kapott.



A legnépszerűbb programok közé tartozik az állattenyésztés és az élelmiszer-feldogozás korszerűsítése. Az állattenyésztés korszerűsítésére öt alkalommal írtak ki pályázatot, amelyből állattartó épületeket, telepeket lehetett felújítani vagy építeni, erre több mint 300 milliárd forintot osztottak ki.



Az élelmiszeripar fejlesztési program keretében például Kunhegyesen húsüzemet korszerűsítettek és új gépeket vásároltak. A növénytermesztés korszerűsítése programban gépvásárlásra, szárítóberendezések felújítására volt lehetőség, de népszerű volt az agrár-környezetgazdálkodási programok folytatása, valamint a vidéki élet minőségét javító programok, a turisztikai fejlesztések, és a helyi kezdeményezéseket segítő leader program is - mondta Czerván György.



Forrás: Hír6










Kövessen minket