Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Dohánypalánta nevelők figyelmébe ! - NYIDOTER hírlevél

2006.04.22. 14:40:53

 hspace=



Tisztelt Dohánytermelők, Dohánypalánta nevelők!

2006.04.20.



Az elmúlt időszakban a palántanevelő telepek túlnyomó részét meglátogattuk az ULT Magyaror-szág Rt, NYIDOTER Kft valamint a KEMIRA GROWHOW Kft szakembereivel. A helyszíni szemléken szerzett tapasztalatok és benyomások alapján az alábbiakra hívjuk fel szíves figyelmüket:



• A késői tavaszodás miatt a magvetések időben eltolódtak, megközelítőleg 10 napos hátrányunk van. A palánták fejletségi állapota eltérő, melynek oka a vetések elhúzódása valamint az alkalmazott technológia különbözősége és hiányossága (fűtés, takarás, stb.).



• Megállapítható, hogy az idei kedvezőtlen, hideg tavasz ellenére elenyésző azon telepek száma, ahol a fűtést alkalmazták.



• A kelések fajtáktól függetlenül igen jók voltak az elmúlt évek átlagához képest.



• A jó kelés megfelelő palántaállományt biztosít, ha azt meg is tudjuk tartani. A 2-4 leveles állapotú palánta megfelelő ápolása garantálhatja a jó keléssel elért palántaállomány megtartását.



Szellőztetés: Az ideális, időbeni szellőztetéssel tudjuk biztosítani a sátor belső terének megfelelően csökkentett páratartalmát és hőmérsékletét. A szellőztetésnél figyelembe kell venni a gyorsan változó időjárási körülményeket, de a reggeli alapos szellőztetés, a párakicsapódás megszüntetése valamint a levelek felszárítása érdekében elengedhetetlen.



Tápanyagfeltöltés: A megvett és analizált vízminták alapján kidolgozott feltöltési javaslatot minden termelőhöz eljutattuk. A feltöltés optimális időpontja a növények két leveles állapota. Ekkor kell beállítani az előírt, megfelelő értékeket. A vizes közeg értékeit folyamatosan ellenőrizni kell és pótolni a felhasznált tápanyagmennyiséget a zavartalan fejlődés érdekében. A tápanyag feltöltésnél és pótlásnál a szaktanácsadásban meghatározott műtrágyaféleségeket kell használni.



Növényvédelem: Szemléink során azt tapasztaltuk, hogy túlnyomórészt az alap növényvédőszer feltöltést időben, a vízre helyezéskor elvégezték.





Alap feltöltés: Ridomil Gold MZ 68 WP 10 gr/m3 víz + Previcur 607 SL 10 ml/m3 víz



Két leveles állapotban szükséges a medence vizének növényvédőszer utánpótlása az alábbiak szerint:



Kiegészítő feltöltés: Ridomil Gold MZ 68 WP 5 gr/m3 víz + Previcur 607 SL 5 ml/m3 víz



A kiegészítő feltöltéssel egy időben el kell végezni az első növényvédelmi permetezést, az alábbiak szerint:



Ridomil Gold MZ 68 WP 20 gr/10 liter víz + Previcur 607 SL 25 ml/10 liter víz





Az előttünk álló 2-3 hét feladatai az alábbiak:



• Megfelelő tápanyagszint biztosítása, a növényvédelmi feladatok időbeni elvégzése.

• Minimum 2-3 alkalommal elvégzett palántanyírás, a nyíróeszköz fertőtlenítése és az állomány növényvédelmi kezelése



Nyírás utáni növényvédelmi permetezés: Ridomil Gold MZ 68 WP 20 gr/10 liter víz + Previcur 607 SL 25 ml/10 liter víz + Kohinor 200 SL 10 ml/10 liter víz



• A palánta felszedést megelőzően a medencéket fel kell tölteni Kohinor 200 SL 1 l/15-20 m3 víz (1 db 300 m2-es sátor)



• A kiültetést megelőzően a palánták megfelelő edzettségét a folyamatosan nyitva tartott sátrakkal, az időben elvégzett nyírásokkal, valamint az EC értéknek az előírt szinten tartásával érhetjük el. Nagyon fontos, hogy a befejező szakaszban a tápanyag ellátás megfelelő mennyiségű felvehető foszfort biztosítson a kiültetést követő gyökérváltáshoz. Rendkívül rossz és kockázatos gyakorlat az egyoldalú befejező nitrogén tápanyagfeltöltés.





Fekete Tibor

ULT Magyarország RT



Balogh László

NYIDOTER KFT



Horinka Tamás

KEMIRA GROWHOW Kft


Bujdos László

Sz-Sz-B NTSZ





Kapcsolódó anyagok:



A HIDROKULTÚRÁS PALÁNTANEVELÉS TECHNOLÓGIÁJA (ULT Magyarország Rt. 2006)



TENNIVALÓK A PALÁNTANEVELÉSBEN (Nemes Zsolt)















Kövessen minket