Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Árvíz miatt veszélyben volt a szelevényi palántanevelő terület.

2006.05.18. 14:11:49

Árvíz miatt veszélyben volt a szelevényi palántanevelő terület.

2006.05.18.



2006. május 8-án mérsékelték a Köröszugban az árvízvédelmi készültséget és visszaköltözhettek lakásaikba a szelvényi lakosok.


 hspace=Ott és a környező településeken az élet kezd normalizálódni. Ezzel egyidejűleg a Pálóczi majorban lévő palántanevelő telep vezetői és dolgozói is fellélegezhettek, mert kevesen tudják, hogy a többszáz hektár dohánytermő terület beültetéséhez nevelt palánták közvetlen veszélyben voltak.

A palántanevelő telep egyes pontjai ugyan magasabb szinten fekszenek mint a település, de ennek ellenére árvíz esetén a belvíz elvezető csatornákon visszafolyó árvíz eláraszthatta volna a fóliasátrakat. A teleppel szemben lévő 3-400 méterre lévő töltés két alkalommal is megcsúszott, a védekezés résztvevői megfeszített munkával akadályozták meg a gátszakadást. A zöldelő, békés táj csendjét homokzsákokat, köveket szállító helikopterek és kétéltű járművek verték fel, több ezer ember részben a vízben állva kézzel adogatta a töltés erősítését és megtámasztását szolgáló homokzsákokat.

Az Alföldi Dohánytermesztő Szövetkezet erejéhez mérten erőgépekkel, saját dolgozóival, ásványvízzel, kávéval segítette a védekezők munkáját. Az összefogást és az emberfeletti erőfeszítést végül siker koronázta. Az árvízveszély elmúlt, sok áldozatos munkával megvalósított emberi érték mellet a palánanevelő telep is megmenekült.



A dohányágazat nevében ezt a lehetőséget is megragadva köszönjük a védekezésben aktívan résztvevő vízügyi szakemberek, katasztrófavédelmisek, katonák, környékbeli és helybeli lakosok, társadalmi szervezetek áldozatos munkáját.



DOFER Rt. Szolnok









Kövessen minket