Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Nyidoter hírlevél- technológiai javaslatok

2006.05.31. 9:31:11

Nyidoter hírlevél

2006.05.31.


 hspace=






Az elmúlt hetek időjárása, valamint a meteorológia középtávú előrejelzések egy hűvös, csapadékos termesztési szezon képét vetítik elénk.


Ismerve a kialakult helyzetet a dohánytermelőnek a lehetőségeihez mérten fel kell készülnie a dohánynövények számára megfelelő termesztési körülmények biztosítására. Információs levelünkben a soron következő legfontosabb technológiai beavatkozásokra hívjuk fel szíves figyelmüket, melyek elengedhetetlenek a leszerződött mennyiségük eléréséhez és a 2006-os támogatásuk hiánytalan elnyeréséhez.



Talajmozgatás, fejtrágyázás:




A kipalántázott dohány növények a hűvös és csapadékos időjárás, hatására lassabban fejlődtek, gyökeresedésük vontatottabb. Az oldott tápanyagok a mélyebb talajrétegekbe mosódtak, a gyökerek tápanyag felvevő képessége a hideg talajban csökkent. Az eső által levert, vízzel telített talaj levegőtlen, a növény számára kedvezőtlen. A dohánnyal szemben, viszont a gyomok fejlődése az ilyen körülmények között is zavartalan. Ezek a tények, valamint a fejlődésben lévő dohánynövény növekvő tápanyag igénye szükségessé teszik a talajok mozgatását, kultivátorozását, kézi kapálását, valamint ezekkel egy időben a szükséges nitrogén tápanyag folyamatos pótlását.



A fejtrágyázáshoz javasolt műtrágyák az alap műtrágyák függvényében az alábbiak:



- Kalciumnitrát 80-100 kg/ha

- Káliumnitrát 80-100 kg/ha

- Ammóniumnitrát 50-100 kg/ha



A kapálásokat követő növényvédelmi permetezésekkel egy menetben használhatnak különböző lombtrágyákat. Ezek az anyagok a fontos NPK tápelemeken kívül mikroelemeket is tartalmaznak a növény számára könnyen felvehető formában.



Ajánlott készítmények:



- Ferticare IV. 2-3 kg/ha

- Genezis Dohány 5-10 liter/ha

- Damisol Kombi 5-7 liter/ha.



Növényvédelem:



A ULT Magyarország ZRT. és a Nyidoter Kft. irányításával végzett kártevő rajzásmegfigyelés eredményeként felhívjuk figyelmüket a dohánytripsz, (Thrips tabachi) vetési bagolylepke (Agrotis segetum) kártétel veszélyére. A dohánytripsz a TSWV vírusfertőzést előidéző vektor, melynek rajzása az idei évben folyamatos. A vetési bagolylepke lárvája a beültetett dohányállományt tizedeli meg a talajfelszínen a szár elrágásával, melynek a rajzása az idei évben szintén elhúzódik. Mindkét állati kártevő kiemelt jelentőségű a dohánytermesztésben és az ellenük való hatékony védekezés minden gazdálkodó alapvető érdeke. Június első hetében mindenütt el kell végezni egy permetezést.


Az alábbi készítményeket ajánljuk:



- Confidor 200 SL 0,3 liter/ha (levéltetű, dohánytripsz, poloska)

- Thionex 35 EC 1,2 liter/ha (bagolypille lárva, június 20.-ig)

- Kohinor 200 SL 0,3 liter/ha (levéltetű, dohánytripsz, poloska)

- Actara 25 WP 160gr/ha (levéltetű, dohánytripsz, poloska)

- Mospilan 20 SP 0,2 kg/ha (levéltetű, dohánytripsz, poloska)

- Danadim 40 EC 1 liter/ha (levéltetű, dohánytripsz, poloska)



A korábbi aszályos évjáratokban az ültetvényeink veszélyes kórokozója a dohányperonoszpóra nem okozott jelentős terméskiesést. A csapadékos, párás hűvösebb időjárás a záródó, növekedésben lévő növényállomány és a déli légáramlatok megteremtik a feltételeit egy erőteljes dohányperonoszpóra járvány kialakulásának. A megbetegedett, fertőzött növényeket megvédeni nagyon nehéz. A növényvédő permetezések elvégzésekor a megelőzés érdekében elsősorban felszívódó hatású gombaölő szereket kell használni. Hatékony védelmet biztosítanak:



Felszívódó készítmények:

- Acrobat MZ 2 kg/ha

- Amistar 0,7 liter/ha

- Ridomil Gold MZ 68 WP 2 kg/ha



Kontakt készítmények:

- Manex II. 1,8-2,4 l/ha

- Manzate 75 DF 1,2-1,6 kg/ha



Az elvégzett kezeléseket a permetezési naplóban rögzíteni kötelező !



Felhívjuk figyelmüket, hogy a dohánytermesztésben felhasználásra nem engedélyezett készítményeket ne alkalmazzanak, és minden esetben tartsák be az engedélyokiratban előírtakat. 


 hspace=





 



 


 


Fekete Tibor

ULT Magyarország ZRT 



Balogh László

NYIDOTER KFT









Kövessen minket