Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Dohány vetőmagtermesztés 2012

2012.11.20. 8:37:00





 

Ebben az évben 4 vektorháló sátor alatt 4 fajta vetőmagjának előállítását végeztük Debrecen-Gáspár kertben. A betakarított vetőmag feldolgozása, tisztítása, pillírozása jelenleg folyamatban van.
 

 

 


 

 

Az Agroport-D Kft. dohányfajtáinak vetőmagját több mint két évtizede vektorháló alatt állítja elő. Ez a technológia biztosítja az egyes fajták izolációját, a vetőmagtermő növények kártevőktől való védelmét, illetőleg lehetőséget biztosít intenzív termesztéstechnológia alkalmazására, fokozott szakmai felügyelet mellett.

 

 

 

A technológiát folyamatosan fejleszteni, a változó körülményekhez igazítani szükséges, ami elősegíti a termelők megfelelő mennyiségű és jó minőségű vetőmaggal történő ellátását.

Az utóbbi években egyre gyakrabban fordulnak elő nagyobb károkat okozó szélsőséges időjárási jelenségek, viharok, jégesők. Ezek kártételének megelőzésére, a vetőmagtermesztés biztonságának növelése érdekében az idei évben első alkalommal jéghálós védelmet alkalmaztunk minden vetőmagtermesztő vektorhálós sátornál.

 

 

 


Az általunk alkalmazott jégháló nagy sűrűségű, nagy szakítószilárdságú polietilén szálakból szőtt, közepes szemsűrűségű háló, melyet szabadföldi kertészeti kultúrák, gyümölcsösök védelmére használnak, zárt termesztő berendezések védelmére kevés a gyakorlati példa.

 

 

 


Közvetlen a vektorháló fölé feszített, a felhúzást megelőzően a megfelelő méretre varrt jéghálót a sátor teljes kerületén speciális műanyag elemekkel rögzítettük.
Az első év tapasztalatai minden szempontból pozitívnak bizonyultak, a növények védelme mellett a jégháló a vektorháló esetleges sérüléseit is kivédte. Ezt a technológiai elemet a következő évtől kezdődően a technológia részeként fogjuk alkalmazni.

 

 

 


Ebben az évben 4 vektorháló sátor alatt 4 fajta vetőmagjának előállítását végeztük Debrecen-Gáspár kertben. A betakarított vetőmag feldolgozása, tisztítása, pillírozása jelenleg folyamatban van.

 

 

 

 

 



Forrás: .







Kövessen minket