Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A dohánytripsz (Thrips tabaci) repülési idejének és intenzitásának megfigyelése színcsapdákkal, 2014-ben

2014.09.05. 8:34:00


 

 

 

 

 

 

2014-ben az értékelést 7 helyről  beküldött 315 csapda által fogott 1571 dohánytripsz egyede alapján végeztük.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Az ULT Magyarország Zrt. megbízása alapján 2014-ben a paradicsom bronzfoltosság vírus fertőzések megelőzése érdekében folytattuk annak megfigyelését, hogy a dohánytripsz egyedei mely időpontokban és milyen egyedszámban repülnek be a palántanevelőkbe, valamint a dohányültetvényekbe.

 

 

A dohánytripsz repülésének idejét és intenzitását 2014-ben 7 helyen, Apagyon, Debrecenben, Encsencsen, Hajdúhadházon, Kunadacson, Ófehértón, és Pócspetriben  a palántanevelőkbe, majd azt követően a dohányültetvényekbe kihelyezett 3 – 3, 10 x 16 cm méretű fluoreszcent sárga Csalamon színcsapda által fogott egyed alapján állapítottuk meg.

 

 

A megfigyeléseket április 15-e és augusztus 15-e között 15 héten keresztül végeztük. A színcsapdákat az ULT munkatársai hetenként cserélték, azokat azonnal továbbították a Növényvédelmi Intézet Állattani Osztályának Laboratóriumába, ahol a csapdák által fogott dohánytripszek számát WILD preparáló mikroszkóppal végzett vizsgálat alapján állapítottuk meg. Az adatokat e-mail-en azonnal közöltük.

 

 

2014-ben az értékelést 7 helyről  beküldött 315 csapda által fogott 1571 dohánytripsz egyede alapján végeztük.

 

 

Az áttelelt vírusgazda egyedek elleni védekezés szükségességét az április 22-én beszedett csapdákon megfigyelt tripszek száma alapján jeleztük. Az április  30-án beszedett  csapdák fogási adatai alapján újból jeleztük az inszekticidek alkalmazásának szükségességét. A  május folyamán a hűvös csapadékos időjárás miatt a dohánytripsz egyedszáma csökkent, azonban újbóli emelkedése egyedszámuk növekedését vonta maga után.  A repülés változó intenzitása miatt, a kipalántázott növények védelme miatt ismételten szükség volt  a védekezés szükségességére felhívni a figyelmet.

 

 

Geszteréd környékén kialakult jelentős, 80%-os fertőzés azt bizonyítja, hogy a gyomnövény állományban a paradicsom bronzfoltosság vírus fennmarad, és a megfelelő időben végrehajtott védekezés elmaradása esetén a dohányt veszélyezteti.

 

 

Ebben az évben kísérletet tettünk annak megállapítására, hogy a dohánytripsz kifejlett egyedei és lárvái mikor milyen mértékben jelennek meg a dohány levelein, mikor és mennyiben képesek azt szívogatásukkal károsítani. Ennek érdekében Apagyon, Debrecenben, Encsencsen és Pócspetriben július 9-én és 24-én, augusztus 7-és 21-én 5 – 5 levelet gyűjtöttünk be. A leveleket a növény középső részéről vettük. A megtelepedett nőstények és lárvák száma változó volt.  Az Encsencsről származó leveleken tripsz nem volt.  A legnagyobb egyedszámban az Apagyról és Pócspetriből  származó leveleken fordultak elő, de káros mennyiségben sehol nem szaporodtak el. A gyakori és nagy mennyiségű csapadék, számszerűen bizonyíthatón, akadályozta szaporodásukat. Azt azonban sikerült megállapítani, hogy a dohány levelein szaporodásuk május közepén megkezdődik, és amennyiben az időjárás kedvező augusztus első harmadában már káros mennyiségben lehetnek jelen.

 

 

 

 

 

APAGY

 

 

 

 

DEBRECEN GÁSPÁRKERT

 

 

 

 

ENCSENCS

 

 

 

 

HAJDÚHADHÁZ

 

 

 

 

KUNADACS

 

 

 

 

ÓFEHÉRTÓ

 

 

 

 

PÓCSPETRI

 

 



Forrás: .







Kövessen minket