Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Dohánytermesztés Spanyolországban 2016.

2016.04.15. 8:06:00


            Fekete Tibor
     ULT Magyarország ZRt.

 

Spanyolországban az éves termesztési szerződések kötését március végéig kell lezárni az elsődleges feldolgozóknak. Az idén négy piaci szereplő 26.000 tonna Virginia és 1.500 tonna Burley dohányra kötött szerződést. Ez a Virginia esetében szinten tartást, míg a burleynél jelentős csökkenést jelent a 2015 évi felvásárolt mennyiségekhez képest. A két legnagyobb cég a spanyol állami tulajdonú CETARSA valamint a Deltafina (ULT) a mennyiség, több mint 80%-át szerződte le, míg a további 20% mennyiségre két kisebb piaci szereplő kötött szerződést a termelőkkel és az azokat összefogó termelői szövetkezetekkel.

A tél folyamán és kora tavasszal Extremadura tartományban, a legnagyobb dohánytermesztési régióban jelentős az átlagostól jóval nagyobb csapadék mennyiség hullott le. A dohány területek szinte mindenütt, még ma is áll a víz, lassítva az előkészítési munkákat. A fűtetlen fólia sátrakban a palánták lassan fejlődnek, így most azok fejlettségi állapota a magyarországi palántákéval azonos. A spanyolországi körülmények között, azért még mindig biztosított, a május első hetére ültetésre alkalmas palánta megnevelése.

Jelenleg a szezon előtti felkészítő tanfolyamok zajlanak a termelői csoportok és szövetkezetek agronómusainak. 2016-tól az összes multinacionális vevő egy egységes programot fog alkalmazni, mely minden elemért a termelőknek be kell tartaniuk. Ez a program a Fenntartható Dohánytermesztés Program (STP) melyet a későbbiekben fogunk megismertetni az ULT Magyarország Zrt szerződött partnereivel és termelőivel.



Forrás: Fekete Tibor ULTH







Kövessen minket