Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Olasz dohánytermesztés 2016.

2016.04.18. 10:03:00


          Fekete Tibor
   ULT Magyarország ZRt
 

Az olaszországi termelők már hozzászoktak, hogy a magvetések idejében sőt az utóbbi években, az ültetés megkezdésekor sem teljesen tisztázott, hogy ki és mennyi szerződést köt velük. Sajnos az utóbbi években jelentősen lecsökkent az olasz dohányok iránti vevői érdeklődés, melynek fő oka, hogy a kieső támogatást az elsődleges feldolgozók jelentős áremelésekkel próbálták kompenzálni termelőik felé. Ennek eredményeként a több, mint 50.000 tonnás éves FCV termés 2015-re 33.000 tonnára csökkent. Sajnos további csökkenés várható az idei évben is, az eddigi piaci információink alapján. Csökkenés volt és várható a Burley és sötét dohányok (DFC, DAC) területén is hasonlóan az FCV-hez.

A termelők azért még optimisták és bíznak abban, hogy a 2015. évi szerződési szintjüket el tudják érni. A termelői csoportok ennek megfelelően szerezték be a vetőmagjaikat, melyek részben hazai, valamint brazil, francia és amerikai piacról származnak.

A palántanevelést mindenki időben kezdte el. A palánták zavartalan fejlődéséhez hozzájárult a kedvező, az átlagostól melegebb időjárás. Az olasz palántanevelő sátrak előnye, hogy nagy légterűek és szükség esetén a teljes oldaluk nyitható, biztosítva a megfelelő szellőzést és a sátortér visszahűtését. Ennek megfelelően a kikelt palánták számához képest minimális a különböző okok miatti palánta pusztulás.

A jelenlegi fejlettségi állapotoknak megfelelően a Burley termelők április utolsó hetében, míg a Virginia termelők (Umbria, Veneto) május első hetében ültetni tudnak.



Forrás: Fekete Tibor ULTH







Kövessen minket