Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Kísérleti ültetvények szemléje az ULT Magyarország Zrt – Nyidoter Kft-nél.

2017.06.08. 6:31:00



                 Fekete Tibor
Agronómiai igazgató ULT Magyarország ZRt
 

Az ültetések befejezését követően a héten közös szemlét tartottunk az idei fajtakísérletek és tripsz megfigyelési helyeken.

2017 termesztési évben a ULT Magyarország ZRt és a Nyidoter Kft 7 helyszínen végez tripsz megfigyelési programot április közepétől augusztus közepéig. Az 1997-ben induló programunk évről évre, nagyrészt azonos helyeken vizsgálja a dohány palántanevelő sátrakba, majd az ültetvényekbe betelepedő Thrips tabaci egyedszámokat. A hetenként lecserélt csapdák kiértékelését Dr. Orosz Szilvia végzi, majd a szükséges növényvédőszeres védekezés szaktanácsadását a helyi Kormányhivatal illetékes kollégáival végezzük el. A naprakész fogáseredményeket és a szaktanácsadásunkat a termelők az alábbi felületeken követhetik nyomon:

http://www.madosz.hu/observation/index?ObservationSearch%5Bcategory_id%5D=2&ObservationSearch%5Btime%5D=1483225200

http://www.nyidoter.hu/tripsz-megfigyel%C3%A9s

Évtizedekre nyúlik vissza a hazai fajta nemesítővel közösen végzett szántóföldi nagyparcellás kísérletünk is. Az idei évben két helyszínen három FCV fajtával, és szintén két helyszínen két Burley fajtával végzünk közös kísérletet az Agroport-D Kft-vel.

A fajtajelöltek és kontrol fajták agronómiai teljesítményét vizsgáljuk a tenyészidő során, valamint az ültetvények vírus fertőzöttségét, melyet két szántóföldi szemlén 200-200 tő megvizsgálásával állapítunk meg. A fajtakísérletekről bővebb információ az alábbi felületen található:

http://www.nyidoter.hu/fajtak%C3%ADs%C3%A9rletek










Forrás: ULTH







Kövessen minket