Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Tobacco Reporter: A Nemzetközi Dohánytermesztők Szövetsége kampányt folytat annak érdekében, hogy segítse a nem szerződéses viszonyban lévő gazdálkodókat a koronavírus pandémiában.

2020.06.12. 6:58:00


Míg a multinacionális cigarettagyártók valószínűleg csak kisebb sérülésekkel túl élik a koronavírus-járványt, de néhány beszállítójuknál már látszik, hogy súlyos helyzetben vannak. A nem szerződéses viszonyban lévő dohánytermelők számára, akik aukciókon értékesítik termésüket, a válság rájuk nézve egyenesen pusztító lesz. 

A Nemzetközi Dohánytermesztők Szövetsége (ITGA) kampányt indított a szenvedés enyhítésére. Egy megfelelően társadalmilag elhatárolt kommunikációs módszerrel - e-mail - a Tobacco Reporter megkérdezte a szervezetet a kezdeményezéséről. 

Mivel a válaszokat egy csapat állította össze, az ITGA arra kérte a Tobacco Reporter újságot, hogy ne egy személyhez, hanem a szervezethez kapcsolja a válaszokat.

 

 

Tobacco Reporter: Milyen levéltermelő országokat sújtja a legjobban a koronavírus járvány?

ITGA : Eddig leginkább Indiát érinti az Andhra Pradeshi értékesítési időszak zavara miatt. A dohányárverések aktívak voltak ugyan, mind Karnataka, mind Andhra Pradesh területén, de  az aukciókat felfüggesztették a két régióban. 

Karnataka-ban az aukció közel volt ugyan a befejezési dátumhoz, míg Andhra Pradeshben az értékesítési szezon a közel múltban kezdődött, így a felfüggesztés hatásait ott súlyosabban fogják érezni a termelők. 

A Karnataka aukciók során az utazási korlátozások  - különösen Kínából származó nemzetközi levélkereskedők elmaradása - az egyik oka annak, hogy az árak ne legyenek magasabbak.

A dohány tárolásának nehézségei Andhra Pradeszt érintik leginkább. Ezen váratlan helyzet miatt a régió dohánytermelése kritikus veszteséget szenvedhet. A dohánytermékek csökkenő kereslete a dohánytermelőket is érinteni fogja, mivel pénzügyi veszteségeket okoznak a termelés mennyiségének és minőségének a romlása következtében. 

Andhra Pradeshben a dohány csak 5% -át adták el (május elején), szemben a tavalyi 50% -kal. A gyártóknak és a dohányipari vállalkozásoknak be kellett zárniuk, és a dohánytermékek iránti kereslet csökkenése miatt, amely a becslések szerint 20 százalékkal fog csökkenni.

Dél-Amerikában a felfüggesztett tevékenységi szünet után a gyártók és a levélkereskedők folytatták tevékenységüket, és jelenleg a tevékenységüket teljes kapacitással végzik.

Argentínában a regionális önkormányzatok szigorú rendeleteket vezettek be az értékesítési szezonban részt vevők védelme érdekében. A dohányszövetkezetek és a dohányipari társaságok közötti párbeszéd előrehaladt azzal, hogy megállapodást kötöttek a Misiones régióban vásárolt dohányra vonatkozóan, 59% -os korrekcióval növelik az árat, a tavalyi árakhoz képest. 

Argentína kiemelkedik a makrogazdasági nehézségeivel, és az ország már szembesült a Covid-19 zavarával is, ez biztosan közvetlenül érinti a dohánytermelőket. A dohánygyárak bezárása, a cigaretta és a dohányszövetkezetek hiánya miatt jelentős lesz az eladhatatlan dohány mennyiség.

Az Afubra, a brazil nemzeti dohánytermelők szervezete lecsökkentette a dohánytermékek értékét. A déli államokban 2019. decemberében és 2020. januárjában elszenvedett szárazság körülbelül 16 százalék kiesést eredményezett a Rio Grande do Sul-ban. Argentína és Brazília dohányszövetsége egyaránt felszólította a gyártókat a vásárolt dohány árának megelőlegezésére, amelyet levonnának a végső eladási árból. A dohánytermesztők a bevételt ebben az időszakban bérek, ráfordítások és egyéb költségek finanszírozására használnák fel.

 

Mivel az Andhra Pradesh dohánypiacát röviddel az indulása után felfüggesztették, súlyosan fogják érezni a termelők az ebből keletkező károkat.

Fotó: Taco Tuinstra

 

Az olyan afrikai országokban, mint Zimbabwe és Malawi, amelyek egyaránt nagyban függnek a dohánytól, a dohányárveréseket felfüggesztették, majd a Covid-19 válság közepette nyitották meg. Milyen hatás vár a gazdálkodókra a késedelem miatt?

A Malawi Dohánybizottság április elején bejelentette, hogy a túlzott esőzések és a tavalyi kampány alacsonyabb árai befolyásolták a 2019–2020 közötti dohányterméseket.  A becslések szerint a dohánytermelés 6,62 százalékkal 155 000 tonnára csökken. 

Egyre növekvő aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, hogy ha az értékesítési szezon tovább késik a jövőben, akkor a dohány minőségi romlást szenvedhet, mivel nem állnak rendelkezésre eszközök a dohány hosszabb ideig történő megfelelő tárolására. Az értékesítés elhúzódása a termés egy részének elvesztését eredményezné, ami rendkívül negatív hatással lenne azoknak a megélhetésére, akik a dohányra támaszkodnak a jövedelemforrásként.

Zimbabwéban az értékesítési szezon késett, mielőtt a Covid-19 (vírus) problémává vált az országban. Az értékesítési időszak kezdete közelében a szakadó esők lehetővé tették, hogy a dohánynövény visszatérjen az aszály állapotából, ami jellemezte korábban, 2020. eddigi időszakában a növényeket. A Dohányipar és a Marketing Testület becslése szerint a dohánytermelés eléri a 225 000 tonnát, ami 13% csökkenést jelent, a tavalyi terméshez képest. A dohánytermelést eredetileg alacsonyabbnak becsülték a szakemberek, a termelők regisztrációjának bevezetése, és a dohánymag-értékesítés miatt.

Mind Malawi, mind Zimbabwe nagyban függ a dohánytól, mint a legfontosabb deviza forrásától, amelyet a Covid-19 által kiváltott gazdasági válság biztosan súlyosbít. Ezért az idei értékesítési szezonnak sikeresnek kell lennie, hogy a dohánytermesztésben részt vevő milliók megélhetése ne rosszabbodjon drámaian. 

Ennek ellenére korai lenne felmérni a Covid-19 világjárvány hatását az afrikai dohány értékesítési szezonra. Az aukciós és szerződéses alapterületeket magasabb szintű higiéniai és védelmi intézkedésekkel nyitották meg a dohánytermesztők, a levélkereskedők és az értékesítésben részt vevők védelme érdekében. 

Zimbabwéban, bár az első bála alacsonyabb árat kapott, mint tavaly - 4 dollár, szemben a 4,50 dollárral - az eladott dohány mennyisége és az első nap bevétele magasabb volt.  A dohánytermesztők általában nem küldik el a legjobb dohányt a szezon elején, csak később, amikor már látják, hogyan alakulnak az árak, ezáltal felesleges veszteségektől óvják meg magukat. 
 

Tobacco Reporter: A legtöbb dohánykereskedelem ma növekvő kapcsolatok révén zajlik. Milyen mértékben számít arra, hogy a jelenlegi válság megváltoztatja ezt?

ITGA: A dohánytermesztés nagy részét szerződések útján termelik, de továbbra is jelentős számú független mezőgazdasági termelő létezik. A szerződéses termelők növekvő részesedésének tendenciája továbbra is fennáll, vagy még nyilvánvalóbbá válik a jövőben. A Covid-19 világjárvány csak súlyosbítja a különbségeket a szerződéses és nem szerződéses termelők között. 

Az önálló gazdálkodók sokkal jobban ki vannak téve a koronavírus következményeinek, mivel nem részesülnek előnyökben a vállalatok által biztosított eszközökkel és támogatással, míg a szerződött termelőket a vállalkozások segítenek mind ismeretekkel, mind pedig anyagiakkal. Az aukciós alapok bezárása, a kereslet zavarának vagy a kereslet megszakításának következtében a termelők, csak ha a szerződésük tárgyát képezi a felvásárlási kötelezettség, akkor tudnak termésüktől megszabadulni.  

 

Tobacco Reporter :  Milyen hatással van a koronavírus-válság a levéldohány keresletére és kínálatára?

ITGA: A dohánytermelés az elmúlt néhány évben csökkent a dohánytermékek iránti alacsonyabb kereslet hatására. A dohánytermesztők alkalmazkodnak ehhez a helyzethez azáltal, hogy csökkentik a dohánytermesztés területeiket. 

Az időjárási körülmények mind Brazíliában, mind Zimbabwéban a dohánytermelés becslését lefelé igazították az eredetileg előre jelzett mennyiséghez képest. Mivel az ITGA tagjai szerte a világon megtalálhatóak, és jelentős gazdasági és kulturális különbségekkel bírnak, az alkalmazkodás és a helyzetekre való reagálás képessége országonként jelentősen eltérő. 

A piaci kiigazítást illetően csak akkor lehet helyesen értékelni a hatásokat, ha az értékesítési szakaszok már előrehaladott állapotban vannak. Kína, India és Indonézia legfontosabb ázsiai dohánypiacai, kulcsfontosságúak annak megértéséhez, hogy jelentős-e kereslet. 

India esetében a becslések szerint a kereslet 20% -kal csökken, amit a Philip Morris International megerősített, vagyis az ázsiai piacok jelentős csökkenésére számítanak. Indonézia bevezetett egy minimális árszabályozást, amely nagyobb nyomást gyakorolhat a piacra, de a járványt követő magasabb munkanélküliségi ráta és a gazdasági hatások miatt a dohányosok általában olcsóbb márkákra váltanak, és ezt csak olcsóbb dohánnyal lehet kielégíteni.

 

Tobacco Reporter: Hogyan befolyásolja ez a cigarettagyártókat, akiknek többsége állítólag elegendő készlettel rendelkezik?

ITGA: A koronavírus várhatóan nem befolyásolja a cigaretta, fűtött dohány egység és más típusú nikotin-leadó rendszerek fogyasztását.  A gyártók nem engedhetik meg maguknak, hogy az adott év befolyásolja a tevékenységüket.

A Jefferies Investment Bank elemzői a dohánykészleteket „recesszióbiztosnak” minősítették, ennek oka az, hogy a dohányosok kevésbé aggódnak az egészségügyi problémák miatt, mint a termék beszerezhetősége miatt. 

A dohányosokat régóta bombázzák az egyre növekvő és kifejlesztettek bizonyos egészségügyi figyelmeztetésekkel. Szintén számos tanulmány tárgya a szorongás és a dohánytermékek használata közötti kapcsolat, és az a tény, hogy a világ népességének egy bizonyos százalékánál az otthon maradás, növelheti a szorongás mértékét, amely a dohánytermékek fogyasztásának növekedéséhez vezet. 

A gyártók egyébként erős első negyedéves eredményeket jelentettek, jelentős bevétel növekedéssel. 

A dohányipari tevékenységek az egész világon elterjedtek, bár a fő gyártóközpontok azokban a régiókban helyezkednek el, amelyeket a világjárvány leginkább sújtott. A legfontosabb dohányipari társaságok azonban megismételték, hogy a dohánytermékek rendelkezésre állása akár két hónapig is elegendő. 

 

Az ITGA #Togetherwecare kampányának célja a Covid-19 fenyegetésének leginkább kitett dohánytermesztők támogatása. 

Kép: ITGA
 

Tobacco Reporter: Lehetséges-e a válság a meglévő ellátási láncok és folyamatok átgondolására a levéltermelő ágazatban?

ITGA: Kétségtelen, hogy ez a közelmúlt történelmének egyik legnagyobb kihívást jelentő negyede. A Covid-19 világjárvány az egész világot érintette. A világjárvány egyik mellékhatása az volt, hogy megzavarhatja a globális ellátási láncot. A globalizáció befolyásolta a vállalatok és az ipar működését. Az ellátási láncok bolygóméretűvé fejlődtek és gyakori, hogy olyan termékeket fogyasztanak, amelyeket fél világ távolságra állítanak elő. 

A globális ellátási lánc zavara ellenére nem várható, hogy a dohánytermelés a fejlett országokból a fejlődő országokba mozogjon. A dohányforrások mozgatásának okai nem változtak meg a világjárvány idején. A dohánytermékek iránti kereslet nyomása azt jelenti, hogy a vállalatok továbbra is csökkenteni fogják a költségeket a teljes értékláncban. Mivel a dohány mennyisége nem fog növekedni,

 

Tobacco Reporter: Kérjük, részletezze az ITGA kampányát a kis, nem szerződéses termelők támogatása érdekében.

ITGA: Az ITGA szoros kapcsolatot tart fenn tagjaival annak felmérésére, hogy milyen nehézségeket okoz ez a világjárvány. A járvány globális jellege ellenére bizonyos nehézségek nagyon veszélyesek az egyes régiókban. Tagjai a leginkább érintett régiókban hangsúlyozták, hogy kezdik észrevenni a dohánytermesztéshez szükséges inputok hiányát, és hogy az utazási és szállítási korlátozások befolyásolták a dohánytermelés rendszeres működését. 

Mivel a dohány munkaerő-igényes termék, a munkavállalók mozgásának vagy a bérbeadási folyamatnak bármilyen zavara megzavarhatja a betakarítási idényt. A munka-vízum megszerzésének vagy az utazás blokkolásának nehézsége különösen azokra a termékekre vonatkozik, amelyek az idényjellegű munkavállalókra támaszkodnak. 

Kampányunk a figyelem felkeltésére és az alapvető felszerelések eljuttatására koncentrál a kistermelők számára. A megelőzés és a tájékoztatás kulcsfontosságú ebben a szakaszban, hogy elkerüljük a sokkal ellenőrizetlenebb helyzetet ezekben az instabil egészségügyi rendszerekkel és infrastruktúrákkal rendelkező országokban. 

Április eleje óta keresünk támogatást az értékesítési szezon kezdetének témakörében, amely április utolsó hetéig késett Malawiban és Zambiában, valamint május elejéig Zimbabwében.  Nagyon sajnálatos, hogy az ITGA előre cselekedett, előre látva a nem szerződéses termelők szabad mozgását és az alapvető védőeszközökkel nem rendelkező gazdák kitettségét.

 

Mivel az ITGA tagjai szerte a világon el vannak látva jelentős gazdasági és kulturális különbségekkel, az alkalmazkodás és a helyzetekre való reagálás képessége országonként eltérő. 

Fotó: British American Tobacco
 

Fontos, hogy az ágazat közösen lépjen, hogy megvédje a Covid-19 által felvetett nehézségek leginkább kitett láncokat. Amint a tanulmányok azt mutatják, a dohánytermesztés pénztermő növényként termeszthető egy multi-termelési rendszerben. 

A legtöbb dohánytermelő nem kizárólag dohánytermelést végez, hanem más ágazatokat és ellátási láncokat is kiszolgálnak, de a dohányágazat nem ciklikus jellege és annak képessége, hogy a gazdasági lassulások során felülmúlhassa más iparágakat, kulcsfontosságú a dohány termelése, mint termelők jövedelemforrásának megerősítésében.

 



Forrás: ITGA







Kövessen minket