Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Virginia dohány felvásárlás az ULT Magyarország Kft-nél

2022.09.21. 6:07:00



   Fekete Tibor

Szeptember 20-án kezdődött el az idei Virginia dohányok felvásárlása az ULT Magyarország Kft-nél. Az idén a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a termesztési szezon mintegy három hetet kitolódott, így a felvásárlási is később indult a korábbi évek gyakorlatához képest.

Az előzetes becslések alapján a várható termés mintegy 40%-kal kevesebb lesz, mint a szerződött mennység. A hosszan tartó nyári aszályos periódus és a késői esők következtében a nem öntözött ültetvények gyenge fejlettségűek. A dohányok jelentős része éretlen, melyet a megkésett tápanyag-felvétel okoz. Az eddigi termelői látogatások tapasztalatai alapján a csökkent termés gyenge - közepes minőségű lesz. Az ULT Magyarország Kft az országos termés közel 75%-át vásárolja fel a szerződött dohánytermelőitől december elejéig.

A termesztési év során az energia árak folyamatos emelkedésével az ULT Magyarország Kft többször megemelte a februárban kialakított felvásárlási árait. A többszöri árkorrekció lekövette az energia árak folyamatos emelkedését. A dohánytermelők ezzel az extrém magas elektromos és gázár mellett is be tudják takarítani a termésüket a gazdaságaik összeomlása nélkül. Az ULT Magyarország Kft minden Virginia termelőjének gázár kompenzációs felárat fizet, melynek mértéke a mindenkori piaci gázár és a szerződéskötéskori gázár különbségének 85%-a.

Az ULT Magyarország Kft minden erőforrásával szeretné biztosítani a magyar dohánytermesztés fenntarthatóságát és dohánytermelő partnereit megvédeni a magas energiaárak miatti gazdasági összeomlástól.



Forrás: Fekete Tibor agronómiai igazgató, ULT Magyarország Kft







Kövessen minket