Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Dohányipari befektetők: a piac összeomlásához vezethet az új jövedékiadó-javaslat

2016.05.10. 6:36:00


A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége (DBMSZ) szerint a piac teljes összeomlásához vezetne, ha elfogadná az Országgyűlés a dohánytermékekre vonatkozó új jövedékiadó-emelési javaslatot - közölte a szakmai szervezet pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás emlékeztet: a kormány által benyújtott javaslat három lépésben másfél év alatt 29 százalékos jövedékiadó-emelést tervez a dohánytermékeknél.
    
A szövetség szerint az adóemelés a cigarettánál dobozonként akár 300 forint árnövekedést is hozhat 2017 végére. Hozzáteszik, hogy az új uniós dohánytermék-irányelv életbe lépésével a 19 szálas cigarettásdobozok eltűnnek, és helyettük 20 szálas lesz a legkisebb kiszerelési egység, ami szintén komoly árnövelő hatással bír.
    
Ekkora mértékű és ilyen gyors ütemű adóemelés a piac teljes összeomlásához vezetne - vélekedik a szakmai szervezet. Emellett az is félő, hogy a feketepiac jelentősen megerősödne, a határ menti bevásárló turizmus pedig felélénkülne. Példaként említik, hogy Szlovákiában jelenleg 3 euró alatti áron kapható 20 szál cigaretta, ami már most is olcsóbb a hazai termékeknél.
    
A szövetség szerint ezek a folyamatok rontják a kiskereskedők és a legális piaci szereplők jövedelmezőségét, erősítik a csempészbandákat és az adóbevételek alakulására is negatív hatással lesznek.
    
A DBMSZ álláspontja szerint létezik olyan adóemelési megoldás, amellyel el lehet érni az irányelvben meghatározott jövedéki adóterhelést anélkül, hogy ez a piac teljes összeomlásához vezetne. Ezért a szakmai szervezet egyeztetést kezdeményez a Nemzetgazdasági Minisztériummal, bízva abban, hogy sikerül egy ésszerű adóemelési menetrendet kidolgozni az elkövetkezendő évekre.



Forrás: mti







Kövessen minket