Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Reménytelen harc a cigarettacsempészettel

2016.05.11. 7:20:00


Ukrajnában az állam irányításával kapcsolatos döntések rendre háttéralkuk nyomán, kéz kezet mos alapon zajlanak. Kijevi elemzők szerint az ország vezetésének abszurd voltát jelzi a kárpátaljai kormányzó akciója. Hennagyij Moszkal felvetette esetleges távozásának a lehetőségét, de miután tárgyalt az államfővel, úgy döntött, marad.

Távozási szándékának meglebegtetésével Kárpátalja kormányzója, Hennagyij Moszkal mindenképpen elérte célját. Facebook-oldalán közzétett, Volodimir Hrojszman kormányfőhöz intézett üzenete ugyanis – amelyben a többi között azzal indokolta bejelentését, hogy kudarcot vallott a cigarettacsempészet elleni harcban, mivel a megyében a közelmúltban beindult „negatív folyamatok zöld jelzést adnak” a csempészeknek – szinte percek alatt széles körű nyilvánosságot kapott. Péntek este ezzel kezdődtek a kijevi tévécsatornák hírműsorai, az internetes portálok és a hírtelevíziók pedig szinte egymással versenyezve igyekeztek körbejárni a témát, politikusokat, politológusokat szólaltatva meg a kérdésben.

Moszkal ugyanis nem csupán arra kérte a kormányfőt, hogy kezdeményezze az államfőnél a tisztségéből való menesztését, hanem egyben arra is figyelmeztetett, hogy Kárpátalján megismétlődhetnek a múlt esztendei munkácsi véres események. 2015 nyarán három halálos áldozatot és tizenegy sérültet követelt az a fegyveres összetűzés, amely Munkács külvárosában robbant ki a nacionalista Jobboldali Szektor szervezet emberei, valamint Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő és üzletember testőrsége között. Megfigyelők akkor a történtekből arra következtettek, hogy az összetűzés a felek között a csempészpiac felosztása körül támadt vita miatt robbant ki.

Elemzők szerint a most történtek mindenekelőtt az államirányítás abszurd voltára, nevezetesen arra utalnak, hogy itt minden szőnyeg alatt, alkuk nyomán, kéz kezet mos alapon zajlik. Jelen esetben pedig a tét, állítja Jurij Csizsmar radikális párti honatya, a dollármilliárdokat jelentő etetővályú, vagyis a határforgalom és vele együtt egész Kárpátalja fölötti ellenőrzés megszerzése. Erre célzott egyébként maga Moszkal is, aki szerint azért cserélték le a feje fölött a megyei vámszolgálat vezetőjét, mivel Hrojszman ily módon akarja törleszteni adósságát a Vidrodzsennya párttal, pontosabban annak vezetőjével, Vitalij Homutinnikkel szemben, akinek parlamenti frakciója 23 szavazattal járult hozzá kormányfővé választásához. A kormányzó szerint elég volt már abból, hogy Kárpátalját folyamatosan csak politikai alkuk és kísérletek gyakorlóterének tekintsék.

Mikola Szpiridonov politológus viszont nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy akciójával Moszkal előre menekül. A törvény szerint ugyanis az állami tisztségviselők 65 éves korig tölthetik be tisztségüket, Moszkal pedig idén már 66 lesz. De azt a lehetőséget sem lehet elvetni, véli a politológus, hogy Moszkalt az új kormányfő amúgy is menesztené, hiszen immár tíz hónapja áll a megye élén, de eddig semmit nem tudott felmutatni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 10.Forrás: MNO

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket