Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Formálódik a világ legnagyobb agrár-vegyipari vállalata

2016.05.24. 7:35:00


A német gyógyszergyártó óriás, a Bayer 62 milliárd eurós ajánlatot tett a Monsanto kivásárlására. Az ügylet eredményeként a világ legnagyobb mezőgazdasági ellátó vállalkozása jöhet létre.
 
A Bayer közölte: az ajánlat célja, hogy kiaknázzon egy „rendkívüli alkalmat a világ vezető agrár-vállalkozásának megteremtésére”.

A Monsanto elsősorban genetikailag módosított növényeiről ismert és gyakran aktivisták hangos bírálatának tárgya.

Az elmúlt héten az ügylet híre felháborította a Bayer befektetőit. Egyikük a tranzakciót „nagyképű birodalom-építésnek” nevezte.

A Bayer mezőgazdasági üzletága termeszt vetőmagokat és gyárt gyom, rovar- és gombairtó szer hatóanyagokat, a közvélemény azonban inkább egészségügyi termékeit, így az Aszpirint és az Alka-Seltzert ismeri.

Elemzők szerint az üzlet megvalósulása esetén az egyesült vállalat több, mint fele mezőgazdasággal foglalkozik majd, ami aligha tetszik azoknak a befektetőknek, akik gyógyszergyártási perspektívái miatt vásároltak Bayer-részvényeket.

A Bayer részvényeinek árfolyama, amely a tárgyalások múlt heti bejelentésekor 8 százalékot esett, a reggeli kereskedés során további 3 százalékkal süllyedt.

A kivásárlási ajánlat egyike az iparágra jellemző egyesülési hullámnak.

'Tökéletes egyezés'

A nagy versenytársak, a Dow Chemical, a DuPont és a Syngenta valamennyien jelentettek be egyesülési terveket a közelmúltban, de a versenyhivatali jóváhagyások még nem születtek meg.

Az élelmiszer-termékek árainak csökkenése nagy nyomást helyezett az olyan vállalatokra, mint a Monsanto, mert a farmerek megrendeléseiket visszafogták.

A Bayer, megelőzve a médiában terjedő híreket a kivásárlással kapcsolatban, bejelentette: 122 US dollárt ajánl a Monsanto részvényeiért, ami 37 százalékos felár a jelenlegi árfolyamhoz képest. "A Monsanto tökéletesen beleillik a magunk mezőgazdasági üzletágába. Minimális földrajzi átfedéssel össze tudjuk illeszteni egymást kiegészítő ismeret-anyagainkat. Ez a messze legvonzóbb kapcsolatépítés az iparágban zajló egyesülési folyamat egészében” mondta a Bayer vezérigazgatója, Werner Baumann. A vezérigazgató kijelentette: bizakodik abban, hogy a Monsanto igazgatósága elfogadja az ajánlatot.

A múlt héten mindkét vállalat megerősítette, hogy tárgyalásokat folytatnak egy lehetséges üzletről.

Összeolvadások az iparágban

A Bayer piaci értéke 90 milliárd US dollárra tehető, így a Syngenta után a második legnagyobb növényvédőszer-gyártó a világon.

A Monsanto, amelynek piaci kapitalizációja 42 milliárd US dollár, tavaly kísérletet tett svájci versenytársának, a Syngentának a kivásárlására. A Syngenta azonban februárban a ChemChina 43 milliárd US dollár értékű ajánlatát fogadta el, bár az ügyletet még az Egyesült Államok verseny-hatóságának jóvá kell hagynia. A kísérlet meghiúsulása után a Monsanto bejelentette, hogy a jövő év végéig egy nagyszabású szerkezet-átalakítás keretében 3,600 munkahelyet megszüntet.

A Bayer által kezdeményezett kivásárlás értéke várhatóan magasabb lesz, mint a ChemChina-Syngenta üzleté volt.

A vegyipar legnagyobb összeolvadása az elmúlt év végén zajlott le, amikor a Dow Chemical egyesült a DuPont-tal. Az új vállalat értéke 130 milliárd US dollárra tehető.


Forrás: Figyelő

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket