Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Kihirdette a román elnök a gazdák szövetkezését ösztönözni hivatott törvénymódosítást

2016.07.22. 0:00:00


Kihirdette Klaus Iohannis román elnök a román gazdák szövetkezését adókedvezményekkel ösztönző törvénymódosítást - közölte csütörtökön a román elnöki hivatal.

A román parlament június végén fogadta el a mezőgazdasági szövetkezetek működését szabályozó 2004/566-os törvény módosítását, amely új lendületet kíván adni a gazdák szövetkezésének. A jogszabály lehetővé teszi az egyéni és a családi vállalkozásoknak, hogy mezőgazdasági szövetkezetek tagjává váljanak.
    
A szövetkezetek különböző adókedvezményeket kapnak, így például az első öt évre felmentik a társasági adó fizetésének kötelezettsége alól azokat az újonnan alakult szövetkezeteket, amelyek feldolgozzák a mezőgazdasági termékeket. Szintén a társasági adó fizetése alól mentesülnek öt évre azok a mezőgazdasági termékeket feldolgozó szövetkezetek, amelyek lejben megfelelő évi nettó 2 millió euró árbevételt realizálnak.
    
Az egyéni, családi és mikrovállalkozásoknak nem kell fizetniük jövedelemadót a szövetkezet által értékesített termés után, és az ingatlanadóból is kedvezményt kapnak. Emellett a szövetkezeti tagoknak nem kell fizetniük haszonbéradót, amennyiben földjüket a szövetkezetnek adják haszonbérbe megművelésre.
    
Romániában a mezőgazdasági termelők túlnyomó többsége kistermelő, az átlag üzemméret mindössze 3,46 hektár.Forrás: mti

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket