Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Levél a NÉBIH-nek

2016.11.14. 10:45:00


A Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége az elsődleges feldolgozókkal és a termelői csoporttal közösen levélben fordult a Nemzeti élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal illetékes osztályához, amelyben kérte a maleinsav-hidrazid növényvédő szer hatóanyag dohány kultúrában való felhasználás engedélyének meghosszabbítását.

Mint köztudott a maleinsav-hidrazid hatóanyagú készítmények, dohány kacsgátlás céljára történő alkalmazása esetén a hatóanyag a dohány leveleibe felszívódva meggátolja a levél hónaljhajtások, kacsok megjelenését, növekedését. Ezzel a kacsok nem tudják felélni a növény által felvett tápanyag jelentős részét, így azok a dohány hasznosított leveleinek zavartalan kifejlődését biztosítják. Ez a technológiai beavatkozás az alapfeltétele a tartalmas, jó levélszöveti minőségű dohánylevél megtermelésének a hazai termesztési körülményeink között.

A dohányfojtó szádor ellen jelenleg egyetlen - az MH-30 - szer rendelkezik engedélyokirattal 2019 évig, új és hasonló hatásfokú szer megjelenésére pedig nincs kilátás.Forrás: MADOSZ

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket