Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Befejeződött az FCV dohányfelvásárlás az ULT Magyarország Zrt-nél.

2016.12.05. 8:54:00


November végével befejeződött az idei FCV dohányok felvásárlása az ULT Magyarország Zrt és a Nyidoter Kft szerződött dohánytermelőitől.

Az idei termés az évjárati hatásoknak megfelelően gyengébb szövetű minőségű, de szerencsére zöldmentes. Megfelelő érettségű, vagy kissé túlérett levelek kerültek betakarításra. A felső törési övezeteknél viszont már a kiürült tápanyagmennyiség és a nem megfelelő szárító kapacitás miatt a túlérett, kiürült levelek aránya nagyobb mértékű.

Az idei nikotin tartalom némileg alacsonyabb, mint az elmúlt évek átlaga, mely a korábban kitűzött termeltetési célunknak megfelelő szintű lett. Sok gond volt az idén a megfelelő nedvességtartalom biztosítása területén. A gyengébb szövetű dohányanyag visszapuhítása nagyobb figyelmet igényel.

A hosszabb raktározási ciklus miatt nagyobb figyelmet fordítottunk a felvásárolt dohányok nedvességtartalmának megfelelő szinten tartására. Sajnos ez azt jelentette, hogy több termelőnek a dohányát vissza kellett küldenünk kiszárításra, átválogatásra. Az eddigi pozitív visszajelzések az Assisi feldolgozó üzemünkből ezt visszaigazolják. Ez úton is köszönjük a termelők korrekt közreműködését és megértését ezen a fontos területen, mely a közös jövőnk szempontjából kiemelt fontosságú.

Összességében a nagyobb mértékű jégverés és egyéb elemi károk ellenére termelőink a szerződött szinthez közeli mennyiséget értékesítettek.

A szerződött területek alapján az értékesített termés mennyisége 2.000 kg/ha körüli, amit a szerződött területek fölötti, jóval nagyobb ültetett területek tettek lehetővé. A felvásárlási alapátlagárunk magasabb a 2015. évi szinthez képest. Jelenleg történik a teljesítmények kiértékelése és a felárak termelőnkénti elszámolása, de már látható, hogy az idei FCV felvásárlási bruttó átlagárunk mintegy 20%-al magasabb lesz a korábbi felvásárlási évhez képest.

A Burley dohányok felvásárlása 2017. január 10. indul és mintegy 3 hét alatt minden termést fel kívánunk vásárolni.



Forrás: Fekete Tibor, ULT Magyarország Zrt.







Kövessen minket