Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Online felületen keresztül lehet véleményezni a KAP-ot

2017.03.07. 8:20:00


Az Európai Bizottság mától 12 héten keresztül egy online kérdőíves felületen várja a gazdálkodók, az érdekvédelmi és szakmai szervezetek, valamint más intézmények véleményét a jelenlegi Közös Agrárpolitikáról (KAP). A válaszok alapján a Bizottság várhatóan ősszel alakítja ki a 2020 utáni új KAP-ot szabályozó alapelveket.

Az Európai Bizottság 2017. február 2-ától online kérdőív formájában társadalmi véleményezésre bocsátja a jelenlegi Közös Agrárpolitikát (KAP), és várja az ágazati szereplők észrevételeit. A kérdőív a KAP szinte minden részletére kiterjed, így egyaránt megtalálhatóak benne a jelenlegi rendszer problémáit, a KAP által teremtett hozzáadott értékeket, a jövő agrárpolitikája által kezelendő kihívásokat, valamint a KAP által elérni kívánt célokat érintő felvetések.

A nyilvános konzultáció során összesen 30 kiegészítendő és eldöntendő kérdésen keresztül fogadják az újabb reformhoz szükséges javaslatokat. Az eredményeket várhatóan 2017 nyarán mutatja be az Európai Bizottság úgynevezett „fehér papírként”, és a benne foglaltak mentén alkotják majd meg az új KAP-rendeleteket a következő években. A „fehér papír” elkészítéséhez a konzultáció során beérkezett véleményeken túl felhasználják többek között a zöldítés 2016-os nyilvános véleményezése és felülvizsgálata során tett észrevételeket is, illetve a civilpárbeszéd-munkacsoportok üléseinek eredményét. (Utóbbi fórumokon – delegáltjai révén – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is képviseltette magát.)


A várható menetrend szerint előreláthatóan 2017 végén az Európai Bizottság megalkotja a KAP-ra vonatkozó konkrét jogszabályi javaslatait, amelyről 2018-ban intézményi vita keretében dönt majd az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament. A folyamat során 2018 végére, 2019 elejére várható a végleges KAP-rendeletek megjelenése, amely a 2020 utáni agrárpolitika kereteit meghatározza majd.
A NAK felhívja tagjai figyelmét, hogy az online felületen keresztül május elejéig van lehetőség az észrevételek megtételére. Bár ez csak a kezdet, azonban javasoljuk a folyamatban való aktív szerepvállalást, hiszen így már az alapoktól lehetőség nyílik a jövő agrárpolitikájának megváltoztatására.


Az online kérdőíves felület itt elérhető: http://ec.europa.eu/agriculture/consultations/cap-modernising/2017_enForrás: NAK

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket