Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Az EU mezőgazdasági biztosa kiállt a glifozát mellett

2017.04.27. 7:59:00


Az Európai Bizottság még nem döntött a növényvédő szer hatóanyag engedélyének megújításáról, ugyanakkor a mezőgazdasági biztos a glifozát 10 évre szóló engedélyezését vetette fel.

Miután az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) úgy nyilatkozott, hogy a glifozát rákkeltő hatása a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján nem bizonyítható, Phil Hogan, mezőgazdasági biztos (egyelőre nem konkrét javaslatként) felvetette, hogy a szer használatát további tíz évre kellene engedélyezni – olvashatjuk a farminguk.com hírportálon.

Az EU Bizottság tavaly júniusban ez év végéig adott engedélyt a glifozát használatára, az újabb döntésre maximum 5 hónap van még. Guy Smith, a Brit Nemzeti Farmerszövetség alelnöke örömmel nyugtázta Hogan kijelentését, mivel véleménye szerint a glifozát nagyon fontos szer az európai növénytermesztők kezében, amelynek kiváltására egyelőre nincs lehetőség.

Nem mindenki van azonban ezen a véleményen, mivel az Európai Parlament 30 tagja a Jean-Claude Junckernek címzett levelében kétségbe vonja az ECHA döntés alapjául szolgáló egyik tanulmány megállapításait.Forrás: Agroinform

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket