Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Fazekas Sándor: az átlagosnál jobb minőségű és magasabb hozamú gabonatermés várható

2017.07.10. 8:22:00


Az aratás eddigi tapasztalatai alapján az átlagosnál valamivel magasabb hozamú és jobb minőségű gabonatermés várható - jelentette ki a földművelésügyi miniszter aratási szemlével egybekötött pénteki sajtótájékoztatóján a Debreceni Egyetem Agrárkutató Intézetek és Tangazdaság, Karcagi Kutatóintézet búzatáblájánál, Karcag határában.

Az ország kenyérgabona, takarmány és vetőmag ellátása biztosított, és exportra is jut - tette hozzá Fazekas Sándor.

Máig mintegy 50 000 hektáron takarították be a búzát, a termésátlag eddig hektáronként 5,4 tonna körüli. A 236 000 hektáron vetett őszi árpa 60 százalékát aratták le, a termés minősége jó, átlaga 5 tonna körüli. Kedvező időjárás mellett ez a gabona napokon belül teljes egészében a raktárakba kerülhet.

Ugyancsak tart még a repce, valamint a takarmányborsó aratása is, előbbi termőterülete idén 270 000, míg utóbbié 14 000 hektár - tette hozzá. A kenyérgabona vetésterülete idén mintegy 950 000 hektár, kisebb, mint az elmúlt években, elsősorban az olajos növények vetésterületének növekedés miatt - jegyezte meg. Hozzátette, hogy az őszibúza növekvő hozamainak köszönhetően a teljes termésmennyiség számottevően nem változott és minden felhasználási célra elegendő. Jelezte, immár egyre nagyobb területen termelnek GMO-mentes szóját is Magyarországon.
    
Az idei búzaexport-kilátásokról a miniszter azt mondta, előreláthatólag nagyjából a termés fele lesz külföldön értékesíthető szokásos felvevőpiacainkon, elsősorban a dél-európai országokban és Németországban. Ezen kívül azonban Kína részéről is jelentős érdeklődés mutatkozik, ahová ugyancsak megkezdődött az exportot - mondta.
    
Az árak most még nyomottak, de mivel az EU számos országában természeti csapások tizedelték a termést a magyar kenyérgabona külpiaci eladási lehetőségei és felvásárlási árai várhatóan a továbbiakban javulni fognak - jegyezte meg.Forrás: mti

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket