Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

KSH: tovább emelkedtek a mezőgazdasági felvásárlási árak májusban

2017.07.12. 9:13:00


Májusban a növényi termékek árának 0,9 százalékos csökkenése, illetve az élő állatok és állati termékek árának 15,0 százalékos emelkedése következtében a mezőgazdasági termelői árak 4,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, az áprilisi 4,1 és a márciusi 1,4 százalékos növekedés után - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

    Márciust megelőzően az árak hét hónapon keresztül elmaradtak az egy évvel korábbiaktól.
    Májusban az élő állatok és állati termékek áremelkedése 0,4 százalékkal gyorsult az áprilisihoz képest, a növénytermesztési és kertészeti terméke éves árcsökkenése 0,3 százalékponttal lassult.
    A gabonafélék ára 1,8 százalékkal emelkedett, a  gyümölcsök ára 11,9, ezen belül  az eperé 18, az almáé 6,2 százalékkal nőtt. A zöldségfélék ára 11,0 százalékkal csökkent, ezen belül a paradicsomé 5,7 százalékkal emelkedett, a zöldpaprikáé pedig 6,9 százalékkal csökkent a tavaly májusival összevetve. A burgonya ára 12,0 százalékkal nőtt.
    Az élő állatok termelőiár-szintje 12,8 az állati termékeké 20,2 százalékkal emelkedett.
    A vágósertés ára 31 százalékkal nőtt, kilogrammonként 444 forintra, amely az elmúlt évek legmagasabb felvásárlási ára. A tej ára 30 százalékkal emelkedett egy év alatt májusig.Forrás: mti

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket