Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Egyelőre csak az új cigarettamárka lesz sötétzöld - másfél év múlva borulnak zöldbe a dobozok

2017.07.26. 8:14:00


Egyelőre csak az új dohánytermékekre kötelező az egységes csomagolás, a már ismert márkák továbbra is színesek. Ezeket csak 2019 közepétől kell sötétzöldbe csomagolni.

Egyelőre nem találkoztunk azzal az új dohánytermékkel, amelyet már a 2016-ban elfogadott jogszabály szerint csak sötétzöld, egységes csomagolásban lehet forgalmazni, azért, hogy kevésbé legyen vonzó a gyerekek, fiatalabbak számára.

Mint kiderült, ilyen termék egyelőre csak egyféle van az országban, a többi esetében fokozatosan lép hatályba a törvény.

Számít a csomagolás?

– A képeket szoktam nézegetni. – Fanni szerint elég visszataszítók a kátrányos tüdőről készült képek, de még nem szokott le emiatt a cigarettáról. A Vértó melletti trafik előtt egy háromgyermekes anyuka szerint amúgy is a családi minta dominál. Bár nem dohányzik, szerinte teljesen mindegy, hogy mi van a dobozon.
Az egységes csomagolást először a világon Ausztráliában öt évvel ezelőtt, az Európai Unió területén Írországban idén májusban vezették be. Magyarországon jelenleg a piacra belépő új terméknél kötelező, a többieknél vagy jövő év, vagy 2019 májusa a csomagolásváltás határideje.

Az új márka,az első fecske

Megjelent az első egységes csomagolású cigaretta a dohányboltokban Magyarországon, a csomagolásán a 2016. augusztus 20-án hatályba lépett rendelet szerint már nincsenek védjegyek, grafikai szimbólumok és képi megjelenítések, magyarul a doboz sötétzöld, csak az elriasztó fotókat lehet rátenni a csomagolásra.
Az Országos Dohányboltellátó Kft. raktáraiba a hónap folyamán került az új cigaretta, a szegedi elosztókban is akad belőle.

A polcok lassan zöldülnek be teljesen

– Fokozatosan lesz új csomagolása az összes terméknek. – Fodor Sándor, az Országos Dohányboltellátó Kft. sajtóreferense magyarázta el, hogy azok a termékek, amelyeket tavaly április végéig regisztráltak, azoknak már jövő év májusában, a „régieknek" pedig majd 2019 májusában kell „ruhát" váltani.Forrás: délmagyar

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket