Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Közös erővel az aktív és tudatos mezőgazdaságért – Farmer-Expo

2017.08.16. 8:00:00


A Farmer- Expo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás a hazai mezőgazdasági kiállítások eredője (origója), ami az elmúlt negyedszázadban beírta magát a szakma sikerkönyvébe.

A hagyomány és innováció szellemét egyszerre őrző vásár, a Farmer-Expo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás ebben az évben huszonhatodik alkalommal nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, augusztus 17-20. között.

A kiállítás célja, hogy huszonhat évnyi szakmai tapasztalattal, értékmegőrző szemlélettel és elhivatottsággal irányt mutasson a jövő agrárszakembereinek. A Farmer-Expo kiváló adottságokkal rendelkező helyszíne évek óta a Debreceni Egyetem területe, mai nevén a Böszörményi úti Campus, amely az idén majdnem 300 kiállítónak biztosít helyet tizenhétezer négyzetméteren. Aki belép, érezheti a kiállítás letisztult, ugyanakkor hagyományokra épülő formavilágát, az otthonos atmoszférában pedig programlehetőségek sokasága várja az érdeklődőket.

A közelből és távolból összesereglett résztvevőknek a kiállítás nem csak esztétikai élményt ad, hanem komoly üzleti sikereket is hoz. A gyorsan változó gazdasági környezetben a hazai agrárium számára is elsődleges a versenyképesség növelése és a termelés hatékonysága. A Farmer-Expo kiváló információs és innovációs platform, egyre több nemzetközi résztvevővel.

A múlt-és jelen ötvözete

A történelmi hagyományok őrzését, ápolását a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is fontosnak tartja. Méltóképpen járulnak hozzá a rendezvényhez a Magyarok Kenyere Program keretében szervezett Kenyérszentelő ünnepséggel és a kis élelmiszergyártóknak biztosított megjelenéssel, közösségi standjukon.

A mezőgazdaságban az új alapanyagok, technológiák mellett kiemelten fontos a szemléletek, a tudományos eredmények megismerése és gyakorlatba való beépítése. A társadalom számára is érzékelhető mai eredményekhez viszont szükség van a szakmaközi párbeszédre. A Farmer-Expón a szakmai közönség előadások formájában is megismerkedhet a szarvasmarha- és sertéstenyésztés, a zöldség-és gyümölcstermesztés, valamint az élelmiszeripar eredményeivel, jövőbeni kilátásaival. A Farmer-Expóról nem hiányozhatnak a tenyésztőszervezetek, amelyek látványos tenyészállat-bemutatókat tartanak, mentorálják a tanácskozásokat, és állandó házigazdái a közönségprogramoknak is.

Ma is zöldebb a szomszéd kertje?

A piaci lehetőségek szélesebb áttekintése érdekében határon túli résztvevők és előadók is érkeznek a kiállításra, akik a mezőgazdaságban tevékenykedőket érdeklő és érintő időszerű kérdésekről beszélnek. Kiemelten foglalkoznak a szarvasmarha-tenyésztés aktualitásaival és a sertéságazat integrációs szerepével. (USA- Prof. Dr. David Lalman, Oklahomai Állami Egyetem Állattudományi Tanszék; Belgium- Dr. Catharine Berge, Berge Consulting; Lengyelország- John Dortmans, General Manager Central & Eastern Europe at Agrifirm CEE; Románia- Dr. Catalin Necula, Alltech Solution Deployment Team).

A Farmer-Expo lehetőséget teremt a kárpát-medencei gazdasági párbeszédre, hiszen a hivatalos programok alatt és azon kívül is lehetőség van külföldi partnerekkel személyesen találkozni, és az együttműködés útját megkeresni. Lesz magyar- ukrán- román üzletembertalálkozó a Hajdú-Bihar Megyei Iparkamara szervezésében, érkezik delegáció Erdélyből és Fehéroroszországból.

Egészség és életforma – fiatal gazda módra

A magyar állattenyésztésnek történelmi hagyománya van. Büszkék lehetünk elődeinkre és az általuk elért eredményekre. Manapság nem könnyű fiatal gazdának lenni, nem egyszerű elindítani, fenntartani és fejleszteni a vállalkozást. Pedig az állati eredetű táplálékok iránti igény egyre növekszik. A vásárlók megbízható minőséget, egészséges terméket akarnak a kosarukban látni. Ezt szem előtt tartva az élelmiszer-feldolgozás és termék-előállítás területét lefedő családi gazdaságok, kézművesek, őstermelők valódi unikumokkal érkeznek a kiállításra.

Büszkék vagyunk arra, hogy a Hajdú-Bihar megyei Önkormányzat, az Agrármarketing Centrum támogatásával a Farmer-Expón mutatja be megyénk minőségdíjas és megyei értéktárban található élelmiszeripari termékeit. 2017-ben a gasztronómia szerelmesei a kulináris élvezeteknek is hódolhatnak a Farmer-Expon augusztus 18-án, pénteken, hiszen Bede Róbert vezetésével nyúl-ételkülönlegességek készülnek a látogatók részére, a Nyúl Terméktanács és az Agrármarketing Centrum támogatásával.

Az egészségtudatos fogyasztók terepe a HORTICO- Zöldség- Gyümölcs és Kertészeti kiállítás, amely 2006-tól a Farmer- Expo társrendezvénye, ahol a kiállítók a kertek ehető kincseivel várják a látogatókat. A legtöbben nem csak esztétikai értékek alapján választják a zöldségeket és gyümölcsöket, a márkához, termelőhöz fűzött rokonszenv is meghatározó. A témában szervezett szakmai konferenciákkal pedig közelebb kerülnek egymáshoz a zöldség-gyümölcs ágazat meghatározó szereplői. Az ÉKASZ szakmaközi szervezet és Terméktanács az Agrármarketing Centrum támogatásával közösségi megjelenést biztosít a térség zöldség-gyümölcs termelőinek.

Intelligens megoldások

A kiállításon évről-évre jelen van a haszongépjárművek széles választéka. A Farmer-Expon lehetőség lesz megismerkedni a legmodernebb automatizálási technológiákkal, amelyek sziklaszilárd teljesítményt és hatékony megoldásokat kínálnak a gazdaságok számára. Az emberfeletti lóerőket viszont uralni is kell, így szakemberek szántóföldi bemutatókat is tartanak, mind a négy napon, 14:00 órától, amelynek célja, hogy a látogató első kézből értesüljön a legújabb technológiai újdonságokról és működés közben is láthassa ezeket a gépeket.

Az agrárkiállítások hazai veteránja, a Farmer- Expo, kétségkívül bekapcsolódott az európai vérkeringésbe. Sikerét a különleges vállalkozói szemlélet, és a munkába vetett hit adja. Szeretettel várunk mindenkit, augusztus 17-20 között, ahol a szakmai presztízs, a gondosság, a lelkiismeretes munka, és a jövő fenntartható gazdálkodása összeforr.

Időpont: 2017. augusztus 17.-20.
Helyszín: a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campus, Debrecen, Böszörményi út 138. 
Nyitva tartás: 10:00-18:00
Jegyárak: felnőtteknek 1.500.- Ft, családoknak - két felnőtt,két gyerek - 2.600.- Ft, 12 év alatti gyerekek ingyen tekinthetik meg a kiállítást.
 

 Forrás: www.farmerexpo.hu

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket