Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Zsebbe kapják a pénzüket

2017.09.18. 7:46:00


A meghatározó gazdasági ágazatokban, így a mezőgazdaságban is emelkedett a bejelentés nélkül alkalmazott dolgozók száma. Ezen belül is az agráriumban kiugró a növekedés – egyebek mellett erre is fény derült egy frissen publikált összesítésből.

Sok a jogsértés

A munkaügyi hatóság az ellen­őrzött 10 ezer 186 munkáltató hatvannyolc százalékánál tárt fel különféle munkaügyi jogsértéseket, ezek a vizsgált 45 ezer 951 munkavállaló hatvanhét százalékát érintették; mindezek az adatok a munkáltatóknál stagnálást, a dolgozóknál pedig két százalékpontos emelkedést mutatnak 2016 első félévéhez képest – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának jelentése alapján. Az első hat hónapban a dolgozók tizenhárom százalékát, 5 ezer 972 embert feketén foglalkoztattak, ami jelentős bővülést mutat 2016 első félévéhez képest, amikor 5 ezer 742 munkavállalónál tárták fel ugyanezt a szabálytalanságot. A munkaszerződés és bejelentés nélkül foglalkoztatott munkavállalók tíz százaléka (606 fő) a mezőgazdaságban dolgozott. Ez a tavalyi hasonló időszak négy százalékához (249 fő) képest kiugró növekedést mutat.

Kivéve a gépipar

Az ágazat ellenőrzéssel érintett munkavállalóihoz viszonyítva is kimagasló a mezőgazdaság idei negatív feketefoglalkoztatási tendenciája (2017. I. félév: 31; 2016 I. félév: 16 százalék). A feldolgozóiparban az ellenőrzéssel érintett munkavállalók 7 százaléka (479 fő) volt feketén foglalkoztatva, mely a 2016-os félévhez képest növekedést jelent (4 százalék, 509 fő). A jelentés szerint összességében megállapítható, hogy a vizsgált és meghatározó gazdasági ágazatokban – a gépipart leszámítva – nőtt a feketefoglalkoztatás aránya az ellenőrzéssel érintett munkavállalókra vetítve. A bejelentés elmulasztása a leggyakoribb szabálytalanság, mely mind klasszikus munkaviszony, mind egyszerűsített foglalkoztatás keretein belül előfordul. A jogsértéseket elkövető 6 ezer 918 munkáltató közül 732 vállalkozásra összesen 102,4 millió forint munkaügyi bírságot szabtak ki.Forrás: HBM NAPLÓ

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket