Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Újabb lépés a biomassza alapú gazdaság felé

2017.09.25. 9:27:00


A biomassza-alapú gazdaság irányába történő tudatos elmozdulás lehetővé teheti az erőforrás-hatékony, hulladékmentes és fenntartható gazdálkodás kialakítását – fogalmazódott meg az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK) keretében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Földművelésügyi Minisztérium (FM) közös konferenciáján.

Hatékony kormányzati szerepvállalás szükséges a biomassza-alapú gazdaság újjászervezéséhez – jelentette ki az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár. Feldman Zsolt a részletekről szólva elmondta, a fenntartható gazdaság egyik sarokköve lehet a fosszilis erőforrásokról a biomasszára való áttérés. Viszont a rendelkezésre álló biomassza mennyiség a termelés és feldolgozás átgondolt és jól szervezett tervezést igényel. A biomassza-alapú gazdaság már ma is létezik, de fenntarthatóvá tétele, az erőforrás-hatékony, hulladékmentes gazdálkodás stratégiai szervezést igényel a kutatás-fejlesztés és innovatív megoldások mentén. Az FM és a NAK konferenciáján a fő cél volt felhívni a figyelmet, hogy ez a terület a jövőben széles körű, ágazatok közti együttműködést és együtt gondolkodást igényel, amelynek nemzeti és ezzel párhuzamosan a makro-regionális szintű stratégiai építkezését kell elkezdenünk.

A rendezvényen Győrffy Balázs, a NAK elnöke kifejtette, hogy az Európai Bizottság a Biomassza Alapú Gazdaság Stratégiáját 2012-ben indította el, ezért a közép- és kelet-európai régió, így Magyarország számára is egyre nyilvánvalóbb az ilyen irányú stratégiai elmozdulás szükségessége. A NAK felismerve ennek jelentőségét már a kezdetektől támogatja a BIOEAST közép- és kelet-európai kezdeményezést és elkötelezett egy nemzeti stratégia alkotási folyamat sikerességéért, amiért hajlandó akár komolyabb erőforrásokat is mozgósítani a gazdasági szereplők bevonásáért, illetve támogatásukért a későbbi megvalósításban.

Dr. Feldman Zsolt helyettes államtitkár a konferencia zárásaként bejelentette, hogy a rendezvénnyel párhuzamosan lezajlott a visegrádi országok, valamint Bulgária, Horvátország, Szlovénia és Románia agrárminiszteri találkozója, amely során a kutatás-fejlesztés és innováció vezérelt biomassza-alapú gazdaság kérdését is megvitatták. Ezt követően, közös nyilatkozatban fogalmazták meg elköteleződésüket a BIOEAST kezdeményezés céljai megvalósulása, a makro-régió szintű közös stratégiai kutatási és innovációs keret kialakítása iránt.Forrás: FM

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket