Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Vízhiány még épp nincs a mezőgazdaságban a korábbi aszály ellenére

2017.10.02. 10:25:00


Nyáron a csapadékhiány miatt az átlagos időjárású évekhez viszonyítva idén másfélszer több vizet használtak fel az Alföld középső vidékein gazdálkodók. Vízhiány nincs, de a szakemberek nem szeretnének még egy, az ideihez hasonló nyarat.

A tavaszi és nyári hónapokban kialakult aszályos időszakok nagymértékben megnövelték a mezőgazdaság vízszükségletét. Az átlagos időjárású 2011-es év első 8 hónapjának 46 millió köbméteres igényével összevetve idén augusztus végéig 70,5 millió köbméter vizet használtak fel a mezőgazdálkodók a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) működési területén. A víz szétosztása a következőképp alakult: a Nagykunsági-öntözőrendszer (51,6 millió köbméter), a Jászsági-főcsatorna (9 millió), a Gástyási- (5 millió) és a Tiszafüredi- (4,4 millió) öntözőrendszer vizet adott a termeléshez – tette közzé az Agrotrend weboldala.

A vízátvezetés és az ökológiai vízpótlás mértéke szintén meghaladta az átlagos 2011. évi értéket a térségben. Ez tovább növelte a csatornák kihasználtságát. Erre augusztus 31-ig 204,8 millió köbméter vizet juttattak ki, ami 16,1 millió köbméterrel több az ebben az időszakban megszokottnál. Így a Hortobágy-Berettyóba 160,8, a Hármas-Körösbe 21,7, a Millér-főcsatornába 21,1, az Alcsi-Holt-Tiszába pedig 1,1 millió köbméter vizet juttattak át a Tiszából. Az igazgatóság a betározott vízkészleteknek köszönhetően hiánytalanul ki tudta elégíteni a haltenyésztő, az öntöző és a rizstermesztő agrárvállalkozások vízigényét.

Továbbra is biztosított a gravitációs vízpótló útvonallal rendelkező holtágak vízfrissítése, valamint a maximális üzemvízszint tartása. Ugyanakkor a gravitációs vízpótlási lehetőséggel nem rendelkező holtágak apadnak. A Szajoli- és a Tiszakécskei-Holt-Tisza, a Tehenesi- és a Halásztelki-Túrtő-Harcsási Holt-Körös, továbbá a Malomzugi Holt-Zagyva szintje már alatta marad az üzemvízszintnek. A Gyova-Mámai- és a Tiszaugi-Holt-Tisza vízállása pedig már az ökológiai vízszint alá csökkent.

A szeptember 13-i felmérés szerint a dinamikusan megújuló vízkészlet a lehullott csapadéknak köszönhetően augusztus végéhez képest 210,29 millió köbméterre emelkedett. Ebből 178 millió jutott a Tisza-tó, 13,1 millió a Nagykunsági- és a Jászsági-főcsatorna, 13,6 millió a jelentősebb holtágak részére. A fennmaradó mennyiség pedig a víz visszatartására alkalmas, továbbá a kettős működésű csatornák és a kisebb tározók fogadták be.Forrás: magro.hu

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket