Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Törvényes választásokat és önkéntes agrárkamarát szeretne a MOSZ

2017.10.05. 9:11:00


Törvényes választásokat és önkéntes agrárkamarát szeretne a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége, a MOSZ szerint olyan kamarára van szükség, amely átlátható, politikától független, minden tagját egyformán szolgálja, takarékos, a falugazdászait jobban megbecsüli, tagjai véleményét kikéri és döntéseinél figyelembe veszi.

    Az agrár-érdekképviselet az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében arról ír, hogy egyre többen elégedetlenek az agrárkamara működésével és tartják elfogadhatatlannak mindazt, amit "az elmúlt 5 évben művelt". A MOSZ felidézte, az előző kamarai választáson ténylegesen csak a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) indulhatott, és egy olyan kamarai vezetés jött létre, amely a Magosz vezetésében közreműködő személyekből és megyei elnökeiből áll. Ők nem képviselik a teljes agrártársadalmat - közölték.
    Kifejtették, annak érdekében, hogy az ágazat teljes képviselete megjelenhessen az agrárkamarában, a MOSZ közös listaállítást kezdeményezett, de a Magosz ezt elutasította. A MOSZ ezért úgy döntött, hogy elindul a november 3-i agrárgazdasági kamarai választásokon annak ellenére, hogy a választásokat igazságtalannak és törvénytelennek tartja.
    Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárkamra elnöke, a Magosz alelnöke a kamarát és működését ért kritikákra szerdán egy sajtótájékoztatón elmondta, a MOSZ egyenlő az MSZP-vel, csak a vezetőit kell megnézni. Felidézte, hogy a gazdálkodók 2005-ben az utcára vonultak azért, hogy a kifizetéseket, illetve az akkor csaknem felszámolt falugazdász-hálózatot megóvják. "Akik most kritizálnak, szintén részesei voltak a tüntetésnek, csak nem a tiltakozók oldalán, hanem ellenük tüntettek a gazdák" - mondta. Úgy vélte a MOSZ kritikai megnyilvánulása nem hiteles, mert vezetői akkor megmutatták milyen érzéketlenek a gazdálkodói problémákkal szemben.
    Jakab István, a Magosz elnöke mindehhez hozzátette: tegyék fel a kérdést MOSZ vezetőinek, ki volt az agrárkamara elnöke és ki volt a vidékfejlesztési államtitkár akkor? Itt keressék az összefüggést.
    Aláhúzta, a kamara a gazdákért és a vidékért dolgozik, és nem a sarat kívánja dobálni.
    A Magosz elnöke közölte: a MOSZ-ban tudniuk kell, hogy tagságának többsége a "mi összefogásunkban tagként részt vesz, a MOSZ egyik prominense még az ellenőrző bizottság munkájában is részt vállal, ennél nagyobb demokráciát nem lehet kialakítani".Forrás: mti

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket