Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Elképesztően sok a feketemunkás az uniós farmokon

2017.11.27. 8:53:00


A munkavállalók akár 60 százalékát is illegálisan foglalkoztatják az Európai Unió egyes mezőgazdasági üzemeiben. Számos szakértő az ügy súlyossága miatt azt sürgeti, hogy az Európai Parlament fogadjon el jogszabályokat a mezőgazdasági munkaerő-kizsákmányolás ellen.

Rengeteg gazdaság alkalmaz illegális munkavállalókat az Európai Unió tagországaiban. A feketemunka előtérbe helyezésének legfőbb oka, hogy sokan ezzel akarják növelni a nyereséget.

Egy nemrég készült tanulmány kimutatta, hogy egyes uniós mezőgazdasági üzemek a munkavállalók akár 60 százalékát is illegálisan foglalkoztathatják. A probléma egész Európára kiterjed, de a legrosszabb adatok a déli és a keleti országokból származnak. A tanulmány szerint Portugáliában és Romániában a legsúlyosabb a helyzet, ahol a gazdaságokban nem ritka a 40-60 százalékos feketefoglalkoztatási arány sem – írja az euronews.com.

Ma a piaci szereplők sok esetben kétségbeesetten törekednek költségeik csökkentésére, és ez eleve alacsony munkabérekhez és rossz életkörülményekhez vezet. A verseny sok gazdaságot arra kényszerít, hogy alacsony képzettségű munkaerőt alkalmazzanak nehéz munkakörülmények között.

A munkahelyi kizsákmányolás, a be nem jelentett munkahelyek és az illegális foglalkoztatás mind olyan témák, amelyekre fel kellene hívni a figyelmet - hangoztatják szakértők. A problémákat könnyen elfedhetik a jó gazdasági eredmények és a piaci sikerek, ezért egyre többen sürgetik, hogy az Európai Parlament alkosson jogszabályokat a helyzet kezelésére.

 Forrás: agrárszektor

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket