Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Egyre komolyabban veszik: újra felmérik az öntözési igényeket

2017.12.08. 8:34:00


Újra felméri az öntözésfejlesztési vízigényeket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Cél, hogy a 80 ezer hektáros mai öntözött terület 300 ezer hektárra növekedjen. A felmérést a falugazdászok bevonásával hajtják végre.

Az októberében megjelent öntözésfejlesztési stratégiáról szóló kormányhatározat célul tűzi ki az öntözéses gazdálkodás elterjesztését – állapítja meg a NAK közleménye. A stratégia részeként a kamara vállalta, hogy 2014 után az öntözésfejlesztés megvalósítása szempontjából reális területeken újra felméri a vízigényeket. A felmérés 2017. december 1. és 2018. január 31. között több mint 1,2 millió hektárnyi területre és 43 ezer kamarai tagra terjed ki. A vízigény-felmérést az öntözéses gazdálkodás lehetséges területeihez, a vízgyűjtő rendszerekben rendelkezésre álló vízkészletekhez és a tényleges öntözési igényekhez igazítják, meghatározva a fejlesztési irányokat.

A felmérés a falugazdászok közreműködésével valósul meg, akik az öntözőrendszerek hatásterületén gazdálkodókkal közösen töltik ki az e célra készült internetes adatrögzítő felületet. A kérdőívet is tartalmazó felület kitöltésével parcellaszinten láthatóvá válnak azok a területek, ahol valós igény mutatkozik öntözésre.

A falugazdászok a felmérésnél hozzájáruló nyilatkozatot is kérnek a termelőktől, amely alapján a gazdálkodók adatai és parcellái felhasználhatók lesznek a stratégiához. Az elképzelések célja, hogy a 80 ezer hektáros jelenlegi öntözött terület minimum 300 ezer hektárra növekedjen. Ezen belül is cél a kertészeti kultúrák, illetve a szőlő- és gyümölcsültetvények arányának emelése, elsősorban felszíni vízkészletek felhasználásával, illetve a felszín alatti vízkészlet igénybe vételének minimalizálása és a víztakarékos öntözési technológiák alkalmazása mellett. Az öntözésfejlesztési stratégiát 2018. április 30-ig kell előterjeszteni a kormány számára – rögzíti a közlemény.Forrás: agrárszektor

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket