Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Viszik a mezőgazdasági gépeket, mintha kötelező lenne

2017.12.14. 8:21:00


Harmadával több lett a mezőgazdasági gépek értékesítésének összege Magyarországon a tavalyihoz képest. Az egyéni gazdálkodók és a gazdasági társaságok 115,3 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági eszközöket 2017 első kilenc hónapjában.

Az új mezőgazdasági gépek sokkal több gazdasághoz kerültek el az idén

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentésben ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy ezúttal sokkal többen szolgáltattak adatot, mint egy évvel korábban. A statisztikai felmérés közel 140 mezőgép-forgalmazó és -gyártó eladási jelentéséből készült. A számok alapján elmondható, hogy 2016 első három negyedévéhez képest a mezőgazdasági gépek forgalmazása az új cégeket is beleértve összesen 33 százalékkal növekedett. Amennyiben a bázisidőszak adatszolgáltatóinak gépértékesítési adatait vesszük alapul, akkor a növekedés 25 százalékos. Cikkünket az Agrofórum anyaga alapján közöljük.

Rekordot döntött az alkatrészek forgalma

Az intézet adatai szerint az alkatrészek eladása is tovább bővült. Ezek beszerzésére 35,8 milliárd forintot fordítottak a gazdaságok, rekordforgalmat lebonyolítva. Az idei első kilenc hónapban a gépberuházások értékének 59 százalékát az erőgépek adták. Ezen belül a traktorok aránya 56 százalék volt. Az összes mezőgép-forgalom 16 százalékát a gabonakombájnok, míg 10 százalékot az egyéb erőgépek, például önjáró betakarítók és a rakodók tették ki. Jelentősen nőtt a traktoreladások száma is, 2017 január és szeptember között 38 milliárd forint értékben 1928 darab kerekes traktor talált gazdára. A gabonakombájnokból az előző évi szinten alakult az értékesítés, 261 új arató-cséplő gép talált új gazdára.

Nem csak a traktorokat viszik

Az önjáró rakodók is jól fogytak. Ezt mutatja, hogy 377 rakodógép eladásával kiemelkedő mértékben bővült a forgalom az alapidőszakhoz képest. Ezen belül a teleszkópos rakodók aránya 76 százalék volt, ezekből a típusokból 288 darabot vásároltak. Az előrejelzések szerint a mezőgép-forgalmazási lendület továbbra is kitart majd. A pályázatok mellett a pénzintézetek kedvező hitelezési, illetve lízingelési feltételei is a növekedést segíthetik elő – közölte elemzésében az AKI. Az elemzés arra is kitér, hogy a Magyar Lízingszövetség szerint a mezőgazdasági gépeknél a finanszírozott összeg 9 százalékkal, 53,6 milliárd forintra emelkedett 2017 első kilenc hónapjában. A következő időszakban a Kutatóintézetnél további bővülést várnak, bár annak üteme azért lassulhat.

 Forrás: magro.hu

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket