Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Májusban kiderülhet, mennyi pénzt kaphatunk Brüsszeltől

2018.01.15. 7:11:00


Vélhetően májusban döntenek majd az európai uniós állam és kormányfők az EU 2020 utáni költségvetéséről és a Közös Agrárpolitikára (KAP) fordítható források összegéről. A kormány a jelenlegi magyar támogatottsági arány megtartását tűzte célul.

Arra kell majd figyelni, hogy ha a KAP forrásait jelképező "torta változik is, azon belül a Magyarországnak járó agrár- és vidékfejlesztés címen adott tortaszelet arányaiban ne változzon" – fogalmazott Czerván György. Jelenleg ez az arány 3,2 százalék, miközben az EU-n belül a magyar mezőgazdaság súlya 2 százalék.

Az államtitkár szerint a kormány a célok megvalósítása érdekében keresi a partnereket, így folyamatosan tárgyal a visegrádi országokkal, Romániával, Bulgáriával, Szlovéniával, illetve Franciaországgal is kétoldalú megbeszéléseket folytat. A KAP az unió leghatékonyabb gazdaságpolitikája, és uniós támogatások nélkül Magyarországon csak a növénytermesztés lenne eredményes, az állattenyésztésben pedig csak a baromfi ágazat lenne nyereséges - állapította meg Czerván György.

Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, magyar szempontból kedvezőtlen forgatókönyvet vázolt fel Günther Oettinger uniós költségvetési biztos a napokban. Úgy fogalmazott, hogy a tagországoknak megszorításokkal kell számolniuk az unió 2020-2027 közötti új Közös Agrárpolitikájában.Forrás: agrárszektor

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket