Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A Dofer Zrt. megkezdte a 2018. évi Virginia és Burley dohányok szerződtetését

2018.02.09. 19:23:00


A Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségével folytatott újabb egyeztetést követően a Dofer Zrt. megkezdte a 2018. évi Virginia és Burley dohányok szerződtetését.

Újdonság a Dofer Zrt. szerződtetésénél, hogy a 2017. szeptember 8-án, Ófehértón rendezett Dohánytermesztési Napon bejelentett középtávú termeltetési szándék megerősítése érdekében három éves szerződési ajánlattal keresik meg a termelőiket.

A felvásárlási ár két részből tevődik össze 2018 évben is

  1. alapár
  2. felár

1050 kg/ha mennyiségig a termelő csak az alapárat kapja, az e fölötti mennyiségre, az alapárra még osztályonként eltérő felárat is fizetnek, Virginia dohány esetében 2700 kg határig, míg Burley dohány esetében 2400 kg mennyiségig.

A fenti hektáronkénti súlyhatárokon túl is megvásárolják a termelők dohányát, az adott minőségi osztályban elért felárral növelt áron.

Az alapárak differenciáltan, de átlagosan 8%-al növekedtek az elmúlt évhez viszonyítva, míg a felár mértéke nem változott.

Továbbra is törési övezetenként kell kezelni a dohányt a termelőknek, de a törési övezetek árai között kisebb különbségeket állapítottak meg ebben az évben.

Fontos szempontnak tartja, a felvásárló cég a nyomon követhetőséget ezért a dohány termelői értékesítés előtt a permetezési naplót a termelőnek be kell mutatni, a szerződésben található műveleti naplót pedig vezetni kell folyamatosan.

A dohányok beváltásának kezdete a termelői igények alapján kerül meghatározásra augusztus hónapban. A folyamatos felvásárlás mellett Virginia dohány esetében november 30-ig tart a felvásárolják, míg a Burley dohányok felvásárlása február 10-ig fog tartani.



Forrás: MADOSZ







Kövessen minket