Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A magyar mezőgazdaság készen áll a digitális átállásra

2018.02.21. 9:32:00


Többet termelni kevesebb ráfordítással, ez a kihívás áll az európai és a magyar agrárgazdaság előtt – mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Prega Science 2018 konferencia megnyitóján.

A világ lakosságának egyre nagyobb mennyiségű és javuló minőségű élelmiszerre van szüksége. Az élelmiszer-termelő ágazatok azonban kettős szorításban szembesülnek ezzel a kihívással, mert amíg keresleti oldalon a népességnövekedés, az urbanizáció és a növekvő életszínvonal jelent kihívást, a kínálati oldalon az éghajlatváltozás, a természeti erőforrások szűkülése és a környezetterhelés a kihívás. Mint fogalmazott, a magyar agrárium munkaerőhiánnyal küzd, és ebben megoldás lehet a növekvő gépesítés és a digitális metódusok elterjedése.

Szerinte ez nem jelenti azt, hogy csökkenne az ember szerepe a gazdálkodásban, sőt, a digitalizáció átalakítja a munkaerő-keresletet, elsősorban a magasan képzett, a termelésben közvetlenül részt vevő munkaerő iránt növeli az igényt. Rámutatott, hogy a magyar élelmiszer-gazdaságban a mostaninál 60 százalékkal nagyobb termelési potenciál van. A kormány kiemelt célja a digitalizáció elősegítése, ennek irányait és fontosabb eszközeit a most készülő Digitális Agrárstratégia fogja tartalmazni.Forrás: MagyarHirlap

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket