Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Hogy lesz így generációváltás a mezőgazdaságban?

2018.03.09. 8:14:00


A nemzedékváltás továbbra is az egyik legfőbb problémája a magyar agráriumnak. Az AGRYA javaslatcsomagot dolgozott ki a helyzet javítására.

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA a nemzedékváltás problémájával foglalkozó javaslatcsomagot tett közzé. Az anyagot, amely „Az ügy, ami összeköt - Nemzeti minimum az agrár nemzedékváltásért” címet viseli a február 23-i Fiatal Gazda Konferencián mutatta be a szövetség.

A szövetség honlapján úgy fogalmazott, hogy bár a családi gazdaságok, üzemek továbbvitele az egyik legnagyobb problémája a magyar mezőgazdaságnak, mégsem szolgált egyetlen kormányzat sem érdemi válasszal rá az EU csatlakozásunk óta. Bár az uniós támogatások segítséget nyújtanak a fiatal gazdáknak, érdemben ezek sem segítik a generációváltást. Ahogy írják: "Ezen célzott támogatások végrehajtása, kezdve 2007-től, jóindulattal is csak mérsékelten mondható sikeresnek."

Az AGRYA a nemzedékváltás problémájának összetettségét és az erre adható válaszokat foglalja össze a közzétett anyagban. A szövetség szerint az EU támogatások nem elegendők a probléma megoldására, több kisebb, de egy irányban mutató támogatási, szabályozási, kommunikációs intézkedéssel lehet sikert elérni.

A javaslatcsomag hat részterületen fogalmaz meg javaslatokat. Ezek a következők:
- A gazdaság átadások adminisztrációja
- Célzott finanszírozási, támogatási kérdések
- Földügyi szabályozás
- Munkaerő, foglalkoztatás, pályaorientáció
-  Szaktanácsadás, képzés, tudás átadás
- Együttműködések, érdekképviselet, a nemzedékváltás megjelenése az állami struktúrában

Az anyag néhány eleme konkrét jogszabály-módosításra is javaslatot tesz. A földtörvény elővásárlási, előhaszonbérleti szabályainak, a polgári törvénykönyv öröklési szabályainak, az illetéktörvénynek a módosítása mindenképpen segítené a nemzedékváltást, a fiatalok gazdaságainak megerősödését, elindulását. A pénzügyi ösztönzök jelenlegi formájukban nem adnak igazi lehetőséget egy új gazdaság felépítéséhez, pedig ilyenre voltak jó tapasztalatok az EU tagság előtti időszakban – írják.

Az anyag külön foglalkozik a nemzedékváltást segítő átfogó kommunikációval. Ehhez kapcsolódóan egy kimondottan a nemzedékváltást segítő rendezvény és kommunikációs pályázati pénzügyi alap létrehozását javasolja az AGRYA.

Az agrár nemzedékváltásnak jelenleg nincs egyértelmű kormányzati felelőse, nem jelenik meg önállóan kormányzati struktúrában. Az AGRYA szerint ezen is változtatni kell, hogy a nemzedékváltáshoz kapcsolódó teendők egy helyről könnyebben koordinálhatók legyenek.Forrás: agrya.hu

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket