Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Életbe és pénztárcába vág a generációváltás a mezőgazdaságban

2018.06.25. 8:00:00


Egyre sürgősebb a kérdés, hogyan történik meg a generációváltás a mezőgazdaságban. A szakemberek szerint az elkövetkező években a jelenlegi, több évtizedes tapasztalattal rendelkező gazdák jelentős része hagyja el a mezőgazdaságot, miközben az ott dolgozó fiatalok aránya nagyon alacsony.

Kihívás a fiatalokat inspirálni, hogy képességeiket a magyar agrárium szolgálatába állítsák – mondta Nagy István agrár­miniszter, aki szerint addig hiába nevezik kulcságazatnak a mezőgazdaságot, amíg az ifjabb korosztály elfordul tőle. A miniszter szerint a jobb megélhetési feltételek biztosításával, a tudásalapú fejlesztésekkel és a duális képzés folytatásával lehetne a mezőgazdaságot a fiatalok számára vonzóbbá tenni. A témáról a Beol.hu oldal számolt be.

A minisztérium az oktatás jelentőségét szem előtt tartva az eddiginél sokkal ésszerűbb és hatékonyabb agrárszakképzési rendszer kiépítésén dolgozik. Fontos, hogy a felsőoktatási intézményekből gyakorlatias tudással rendelkező, jól képzett szakemberek kerüljenek ki, az agrár-felsőoktatás pedig újra népszerűvé váljon a fiatalok körében.

Békés megyében is hasonlóan látják a generációváltás kérdését

A cégek jelenlegi vezetői már a nyugdíjas korhoz közel járnak, de ez a vállalatok vezetőin túl ma már a teljes munkavállalói szegmens esetében is megfigyelhető – mondta el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke, Dr. Kulcsár László.

Az elnök szerint a generációváltásban a legnagyobb előrelépést az hozhatja, ha a gazdálkodás vonzóvá és jövedelmezővé válik. A fiatal gazdálkodók termelését nehezítő körülmények között megemlítette a forrásbevonás nehézségeit (támogatás, hitelezés), a kiszámíthatatlanságot (időjárás, piaci bizonytalanság), a képzési rendszer hiányosságait és a bürokráciát. Mindezek mellett kiemelte, hogy a földhöz jutás nehézsége is erős belépési korlátot jelent a gazdálkodni tervezők számára.

Az agráriumot érintő elöregedés a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség szerint is megoldásért kiált. Barabás ­Béla, a szövetség megyei titkára elmondta, hogy tapasztalata szerint a helyi vállalkozások felénél, harmadánál égető a probléma. Békés megyében ugyanis jelenleg nincsenek olyan fiatalok, akiknek átadható lenne a gazdaságok vezetése.

A szakember úgy fogalmazott, hogy nehezen vállalják fel a fiatalok ezt a szakmát, és a társadalmi megbecsülése is alacsony. Véleménye szerint ez utóbbi elismertségét kellene növelni, továbbá javítani a jövedelmi viszonyokat, az oktatásban pedig jó lenne erősíteni a gyakorlati képzést. Ugyanakkor Barabás Béla hozzátette, vannak kedvező tapasztalatai is. Tud olyanról, aki a fővárosból, sőt, volt, aki külföldről tért vissza Békésbe, hogy átvegye a családi gazdaság irányítását.Forrás: magro.hu

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket