Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Nagy István: A sikeres agráriumhoz megfelelő tudás szükséges

2018.11.14. 8:42:00


A sikeres agráriumhoz megfelelő tudásra van szükség, ez az üzenete az elmúlt kétszáz év hazai agrár-felsőoktatásának - mondta az agrárminiszter szombaton Mosonmagyaróváron, a helyi agrár-felsőoktatás kétszáz éves jubileumi ünnepségén.

    A Széchenyi István Egyetem Mezőgazdasági- és Élelmiszertudományi Karának jogelődjét, a Magyaróvári Gazdasági Felsőbb Magántanintézetet 1818. november 10-én nyitották meg.
    Nagy István - az intézmény egykori hallgatója, oktatója - ünnepi beszédében hangoztatta, hogy az alapítók, Wittmann Antal és Albert Kázmér korábbi felismerését ma is meg kell fogadnunk.
    Hozzátette, ahogy az intézménynek helyet adó vár megújul 1,3 milliárd forintból, úgy az óvári gazdászok közösségének is meg kell újulnia. Ehhez stabil alapok állnak rendelkezésre, a feladat pedig az, hogy a közösség szorgalmazza a magyar és az európai mezőgazdaság megújulását, hogy a 21. század kihívásainak meg tudjunk felelni - mondta.     Hite szerint ez a közösség képes erre. Ezt mutatja az is, hogy a kar zászlójának jelmondata: "a gazda verejtéke gyarapítja a vagyont és nem a gazda szeme hizlalja a jószágot".
    Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora arról beszélt, hogy miközben "kopogtat az ajtónkon a negyedik ipari forradalom, méltatlanul keveset beszélünk a mezőgazdaság forradalmáról. Pedig szembe kell néznünk a klímaváltozással és a vele járó kihívásokkal. Ezek mind az emberiség jövőjét fogják meghatározni - hívta fela  figyelmet.
    Árvay István, (Fidesz-KDNP) Mosonmagyaróvár polgármestere arról beszélt, hogy az ország egykori első-számú agrár- felsőoktatási intézménye mindig is fontos szerepet töltött be  város életében, jelenleg az egyetem és város kapcsolata minden korábbinál szorosabb.
    Sinóros-Szabó Laura, az Emberi Erőforrások Minisztériuma főosztályvezetője azt emelte ki beszédében, hogy az agrárium versenyképességének növelése és fejlesztése kívánatos, mert az élelmiszer ellátásért verseny folyik a világban. Ebben pedig csak azok az országok lehetnek a nyertesek, ahol a gazdálkodók és a vállalkozók együttműködése lehetőséget teremt a verseny- és életképes élelmiszer termelésre - mondta.
    A gálán részt vettek az alapítók, Wittmann Antal és Albert Kázmér leszármazottai. Megjelentek a szaktárca politikusai, Bitay Márton Örs és Feldman Zsolt államtitkár, valamint két egykori földművelésügyi miniszter, Nagy Frigyes és Gergátz Elemér, továbbá a társegyetemek vezetői.Forrás: mti

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket