Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Átadták a sátoraljaújhelyi dohánygyár új üzemcsarnokát

2018.12.04. 7:45:00


A nagyvállalati beruházási támogatás segítségével 2015 óta országszerte 95 kapacitásbővítést és egyéb fejlesztést támogatott a kormány, összesen 131 milliárd forint értékben - közölte Varga Mihály pénteken, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátoraljaújhelyen a magyar tulajdonú Continental Dohányipari Zrt. új üzemcsarnokának avatásán. A vállalat egymilliárd forintot meghaladó technológiai és kapacitásbővítő beruházásához a kormány több mint 500 millió forinttal járult hozzá a program keretében.

A miniszter hozzátette: a pályázatok eredményeképpen eddig 2000 új munkahely keletkezett Magyarországon a nagyvállalati támogatásoknak köszönhetően. Kiemelte: a sátoraljaújhelyi dohányipari beruházáshoz biztosított több mint félmilliárd forintból nemcsak a jelenlegi 400 dolgozó munkahelye erősödött meg, de annak a 4 ezer embernek is, akik ebből a sajátos agráripari kultúrából élnek.
A kormány olyan szabályozási környezetet teremtett Magyarországon, amely visszaszorítja a fiatalok dohányzását, ugyanakkor nem korlátozza a gyártók versenyét - jelentette ki Varga Mihály.

A pénzügyminiszter kiemelte: a magyar gazdaság stabil és kiegyensúlyozott pályán halad, a növekedés - ellentétben a kétezres évek közepével - fenntartható, nem eladósodásra vagy privatizációra épül. Az idei első három negyedében több mint 5300 milliárd forint értékű beruházás valósult meg Magyarországon, köszönhetően az egyszámjegyű társasági adónak, a csökkenő munkáltatói terheknek és a fejlesztési források hatékony felhasználásának.   A miniszter kitért arra is, hogy a foglalkoztatottak száma a legfrissebb adatok szerint átlépte a 4,5 milliót, ami azt jelenti, hogy a még meglévő munkaerő-tartalékból egyre többen térnek át a munka világába. Ezzel párhuzamosan a munkanélküliség továbbra is alacsony,  3,7 százalékon áll, ami Hollandiával holtversenyben az Európai Unió negyedik legalacsonyabb munkanélküliségi rátája.

Varga Mihály a térség gazdasági eredményeit említve kiemelte: Borsod-Abaúj-Zemplén megye az elmúlt években gyorsabb ütemben fejlődött az országos átlagnál. A megyében foglalkoztatottak száma 2010 és 2017 második negyedéve között 219 ezerről 271 ezerre nőtt, és az új munkahelyek közel 60 százaléka a versenyszektorban jött létre. Ezzel szemben a munkanélküliek száma 2010 óta 47000-ről 16000-re csökkent.
Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő azt mondta: a dohánygyár a térség legjelentősebb foglalkoztatói  közé tartozik, ezért ami ott történik, az hatással van a város és a környék életére is.   

Füzi Csaba a Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatója kiemelte: az 1 milliárd 87 millió forintos beruházáshoz kapott 543,7 millió forint a cég történetének legnagyobb vissza nem térítendő támogatási összege. A fejlesztéssel 20 új munkahely keletkezett a gyárban, ahol jelenleg 400 munkavállaló dolgozik. A fejlesztésnek köszönhetően új termékkel is jelentkezett a gyár, piacra dobták vízipipa dohánycsaládjuk első tagját, de az új üzemcsarnokban gyártják a szivarkát is.A vezérigazgató az MTI kérdésére azt is elmondta: tavaly a jövedéki adó nélkül 14 milliárd forintos árbevételük volt, a nyereségük pedig elérte az 1,3 milliárd forintot. Az eredmény idén várhatóan jóval magasabb lesz - tette hozzá.Forrás: mtiKövessen minket