Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Nem kap több uniós pénzt a cseh miniszterelnök cége

2019.06.07. 8:15:00


A cseh állam egyelőre nem fizeti ki az Agrofert holdingnak a 2017 februárja után megítélt uniós mezőgazdasági támogatásokat.

A cseh állam egyelőre nem fizeti ki az Agrofert holdingnak a 2017 februárja után megítélt uniós mezőgazdasági támogatásokat – jelentette be Martin Sebestyán, az Állami Mezőgazdasági Intervenciós Alap (SZIF) igazgatója csütörtökön Prágában.

„Megelőző intézkedésről van szó, a mi jogi álláspontunk (Brüsszeltől) eltérő” – mondta újságíróknak sajtótájékoztatóján.
Sebestyán szerint a döntés reagálás az Európai Bizottság második könyvvizsgáló jelentésére, amelyet Brüsszel szerdán adott át Prágának. A SZIF 2017 februárja után eddig 63 millió koronát fizetett ki 12 projekt támogatására az Agrofertnek. Sebestyán nem közölte, milyen nagy a további megítélt támogatások összege, amelyek kifizetését most leállították.

Az Európai Unió ellenőrei januárban jártak Prágában, ahol egy héten át vizsgálták az Agrofert holdingnak a múltban kifizetett uniós támogatásokat. Az Agrofert korábban Andrej Babis tulajdonában volt, de miután kormányfő lett 2017-ben, cégeit két vagyonkezelő alapba helyezte, hogy eleget tegyen a cseh összeférhetetlenségi törvénynek.

Az ellenőrök két jelentést készítettek. Az első könyvvizsgálói jelentés megállapította: az Agrofertnek juttatott támogatások azért sértik a törvényeket és előírásokat, mert Andrej Babisnak továbbra is befolyása van egykori cégére, kormányfőként befolyásolni tudja és befolyásolja az uniós támogatások szétosztását.

Babis a jelentést tévesnek minősítette és elutasította. A bizalmas dokumentum ugyanakkor nyilvánosságra került, és Babis éles támadások kereszttüzében van a politikai ellenzék és a sajtó részéről. Kedden Prágában több mint százezren követelték Babis lemondását. A prágai lapok szerint nem kizárt, hogy Csehországnak az ügy kapcsán mintegy 450 millió koronát kell majd visszafizetnie az Európai Uniónak.

A második jelentés, amelynek tartalma eddig nyilvánosan nem ismert, konkrétan csak az agráripari támogatásokkal foglalkozik. Miroslav Toman mezőgazdasági miniszter a jelentést pontatlannak és a cseh mezőgazdaság elleni támadásnak minősítette.

A jelentésben a miniszter családja is érintett az Agrotrade cég révén, amely édesapja és testvére tulajdona.

Bár a dokumentum a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint azt nem írja, hogy Miroslav Toman is összeférhetetlenségi helyzetben lenne, a SZIF leállította az Agrotrade-nek megítélt állami támogatások kifizetését is. A hozzáférhető információk szerint mintegy hatmillió koronáról van szó. „A jelentésben említett projektek támogatását még miniszteri tisztségem előtt hagyták jóvá” – állította a miniszter újságírók előtt.

Az Európai Bizottság a második jelentésben azt követeli, hogy Csehország fizesse vissza Brüsszelnek a 2017 februárja után az Agrofertnek kifizetett uniós támogatásokat. Konkrét összeg a dokumentumban állítólag nem szerepel.

Andrej Babis miniszterelnök már korábban kijelentette, hogy Prága a megszabott idő alatt áttanulmányozza a könyvvizsgáló jelentéseket és válaszolni fog Brüsszelnek.Forrás: VILÁGGAZDASÁG

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket