Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A kormány elvesztett egy harcot, amelyet talán meg sem akart nyerni

2019.07.23. 7:54:00


Hiába drágulnak nagymértékben a dohánytermékek, a fogyasztás emelkedik, ráadásul nem a spórolós finomra vágott dohány forgalma nő, hanem a dobozos cigarettáé. Jelenleg úgy tűnik, hogy a kormány elvesztette az emberek leszoktatásáért vívott harcot, ha egyáltalán ez volt a célja az elmúlt évtized egyik legvitatottabb lépésének, a trafikrendszer átalakításának.

Érdekes tendencia rajzolódik ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövedéki statisztikájából. A drága dobozos cigaretta forgalma nő, míg a "spórolós" finomra vágott dohányé csökken.

Korábban éppen ennek az ellenkezője volt megfigyelhető. Mind a válság után, mind pedig a trafikok megjelenése és a jövedékiadó-emelések hatására úgy tűnt, hogy a magyar fogyasztók átállnak a macerás, de érezhetően olcsóbb töltésre. Most azonban, hogy az életszínvonal emelkedik, a dohányosok inkább a kényelmet választják.

A NAV jövedéki statisztikájáról fontos tudni, hogy nem közvetlenül a fogyasztásról közöl adatokat, hanem arról, hogy milyen mennyiség kerül szabadforgalomba. Mivel azonban azt a cigarettát amely a trafikokba kerül, vagy azt a benzint, amelyet kiszállítanak egy kúthoz, előbb-utóbb megveszi valaki, így hosszabb távon ez az adatsor is leképezi a piacot.

A kiszállítások hektikusan változnak, nem csak a szezonális hatások miatt, hanem például adóemelések miatt is. Egy-egy jövedékiadó-emelés előtt érezhetően megugrik a szabadforgalomba kerülő termékek mennyisége. Így volt ez idén júniusban is, hiszen júliustól ismét emelkedett a jövedéki adó a dohánytermékeken. Lapunk ezért gördülő összeget számolt, vagyis minden hónaphoz hozzáadtuk a megelőző 11 hónap adatát, amely így "kisimítja" a különböző kilengéseket.

Ez alapján most június és tavaly július között 8,64 milliárd szál cigaretta került szabadforgalomba, amely összeget utoljára 2014 elején regisztrált a NAV. Ez a szám persze jócskán elmarad a trafikok, vagy még inkább a válság előtti szinttől, amikor ennek a duplája is elfogyhatott egy év alatt.

 

Az elmúlt évek mélypontját egyébként 2017 áprilisa jelentette, amikor 6,8 milliárd szálat rendeltek a trafikok.

Ezzel együtt a cigaretta legfontosabb helyettesítő terméke, a finomra vágott dohány gördülő összege folyamatosan csökken. A június végével végződő évben 4,73 millió kilogramm került szabadforgalomba. A csúcsot 2016 augusztusa jelentette több mint 7 millió kilogrammal.

A vágott dohány és a cigaretta piaca nem csak most mozog együtt: ahogy a dobozos cigaretta forgalma megfeleződött a válságot követően, úgy nőtt duplájára a vágott dohányé. (Az, hogy hány gramm dohány felel meg egy cigarettának, egyéni vérmérséklet kérdése).

 

A szomorú azonban az, hogy most a dobozos cigaretta forgalma nagyobb ütemben nő, mint amennyivel a vágott dohányé csökken, vagyis többet dohányoznak az emberek. Ezt az állítás árnyalhatja, hogy ha feltételezzük, a NAV sikeresen veszi fel a harcot a cigarettacsempészettel szemben, vagyis egyre több ember kényszerül át a fehér zónába.

A KSH szerint is nő a forgalom

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) negyedéves számai szerint is nő a dohányfogyasztás. A hivatal a kiadásokat közli, a legfrissebb adat első negyedéves, e szerint 161,3 milliárd forintot hagytak ott a vásárlók a trafikokban az első három hónapban. Ez 11,7 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi 144,4 milliárd, ehhez pedig 10 százalékos átlagos drágulás társult. Így a forgalom 1,7 százalékkal nőhetett. (A KSH statisztikája nem bontja szét a különböző dohánytípusokat)

A növekedési fordulat 2018 második negyedévében következett be, amely elég jól összecseng a NAV-adatokkal.

A drágulás folytatódik

Lapunk korábban is többször írt arról, hogy Magyarország - egyetlen tagországként - nem tudott határidőre megfelelni a cigaretta jövedéki adójára vonatkozó európai uniós minimumkövetelményeknek. A szabály úgy szól, hogy a jövedéki adó szintje érje el a súlyozott kiskereskedelmi ár 60 százalékát, vagy legyen legalább 115 euró (37 700 forint) ezer szálanként. Ettől nagyon el vagyunk maradva, nagyjából 54-55 százalék körül állunk - még a most júliusban életbe lépett 32 200 forintos minimumszint is nagyon messze van a 115 eurótól.

Az Európai Bizottság fel is szólította hazánkat, hogy igazítsuk az adót a minimumküszöbhöz. Ennek következménye a mostani emelés, illetve azok, amelyek 2020-ban és utána érkeznek majd.Forrás: napi.hu

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket