Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

MOBILEAF tájékoztató

2019.11.14. 11:02:00


A 2019-es termesztési évben immár harmadik éve végeznek teljes körű adatgyűjtést a NYIDOTER Kft. agronómusai a termelői csoporthoz tartozó termelők körében a MobiLeafTM rendszer segítségével. Kander Anikó, ULT Magyarország Kft STP koordinátorától kapott tájékoztatás szerint a NYIDOTER Kft. agronómiai munkatársai 382 termelőnél 2711 adatrögzítést végeztek ebben az évben, ami átlagosan 7 látogatásnak felel meg, és minden termelőnél megvalósult az elvárt legalább 6 látogatás.

Kander Anikó tájékoztatása szerint a MobiLeafTM egyesíti a GPS technológiát egy olyan operációs rendszerrel, amely mobil eszközökön futtatható. A MobiLeafTM applikáció kifejlesztésének célja az volt, hogy az Universal Corporation leányvállalatainál a pontos és folyamatos adatgyűjtésnek köszönhetően a dohánytermesztési adatok valós időben nyomon követhetőek és könnyen kezelhetőek legyenek.

Az agronómusok által rögzített felmérésekből és farm adatokból valós idejű lekérdezéseket lehet összeállítani, ami más tényezőkkel kombinálva segítséget nyújthat a termésbecslésben és olyan intézkedések meghozatalában, amelyek az ideális dohány mennyiség és minőség megtermeléséhez járulnak hozzá.

A rendszer nem csak a szoros értelemben vett termesztés technológiának való megfelelést (GAP – Good Agricultural Practices) monitorozza, hanem egységes kritérium rendszer alapján méri fel, hogy az egyes termelők milyen mértékben felelnek meg a Fenntartható Dohánytermesztési Program (Sustainable Tobacco Program – STP) egyéb feltételeinek is.

A dohánytermesztés fenntarthatóságának biztosítása kulcsfontosságú az egész ellátási láncban, összehangolva ezt az ellátási lánc vevőinek igényeivel. Az adatfelvitel a három pillér (Dohánytermesztés, Élő környezet megőrzése és Foglalkoztatás) köré csoportosul.

A termelők által végzett tevékenységekről és alkalmazott termesztési gyakorlatokról való adatgyűjtés lehetővé teszi az ULT számára, hogy jobban beazonosítsa azokat a termelőket, akik az ajánlott legjobb gyakorlatokat követik, illetve azokat a termelőket, akik további képzésre és útmutatásra szorulnak a hatékonyságuk javítása érdekében, ezáltal az agronómusok figyelmüket a leginkább fejlesztést igénylő területekre fókuszálhatják. Az adatgyűjtés minden esetben a termelők előzetes írásbeli hozzájárulásával, az ULT adatkezelési szabályzatának megfelelően történik.

A 2019-es évi termesztési szezon adatrögzítése november első hetében lezárult, a felvitt adatok kiértékelése jelenleg is folyamatban van. Ezúton is köszönik a termelőknek a segítő közreműködést és a következő évben is számítunk a konstruktív részvételükre.Forrás: ult-nyidoterKövessen minket