Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Tízezer forintra drágul a cigaretta Ausztráliában

2020.01.22. 5:02:00


Mélyen a zsebükbe kell majd nyúlniuk az ausztrál dohányosoknak ősztől.

Jelentősen drágulnak a dohánytermékek Ausztráliában: szeptembertől 12,5 százalékkal kell majd többet fizetni értük. Ezzel egy doboz cigaretta átlagára megközelíti majd az 50 ausztrál dollárt, azaz a 10 450 forintot.

Az országban sorozatban nyolcadik éve tart az áremelkedés. A drágulás része annak a kormányzati programnak, amellyel a dohányzók számát igyekeznek csökkenteni. A legnagyobb áremelkedést 2010-ben tapasztalták az ausztrálok, akkor hirtelen 25 százalékkal kellett többet fizetni a dohánytermékekért. Azóta minden szeptemberben 12,5 százalékot tettek rá az éppen aktuális árra.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az áremelés a leghatékonyabb eszköz a dohányzók leszoktatására és annak megakadályozására, hogy a fiatalok rászokjanak a dohányzásra. Szakértők szerint azonban ennek már nincs akkora hatása a dohányzók számának alakulására, mint korábban volt. Az ausztrál statisztika hivatal adatai szerint az utóbbi években nem változott számottevően azoknak a felnőtteknek a száma, akik naponta rágyújtanak: 2014-15-ben és 2017-18-ban is mindössze 0,7 százalékkal lettek kevesebben. Korábban nagyobb volt a visszaesés: 1995-ben az ország felnőtt lakosságának még 23,8 százaléka volt dohányos, két-három évvel ezelőtt azonban már csak 13,8.

Az Új-dél-walesi Egyetem kutatója, Colin Mendelsohn is arról beszélt korábban a Daily Mail ausztrál kiadásának, hogy mára szinte teljesen eltűnt a drágulás efféle hatása, az áremelés most már csak a feketepiacot pörgeti, hiszen az erős dohányosok pusztán amiatt nem fognak leszokni, mert sokat kell fizetniük a cigiért.

A hatóságok tavaly több mint 300 tonna csempészett dohányterméket csíptek el Ausztráliában.Forrás: hvg

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket