Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Hiányozhatnak a mezőgazdasági idénymunkások Németországban

2020.03.20. 7:21:00


Németországban intézkedéseket hozhatnak annak érdekében, hogy fogadhassák a kelet-európai idénymunkásokat a spárgaszedésre, illetve más mezőgazdasági munkákra.

A koronavírus miatti utazási korlátozások kapcsán munkaerőhiány alakulhat ki a közeljövőben a németországi mezőgazdaságban. A német agrártárca ezért az utazási korlátozások feloldását akarja elérni a szektor érdekeinek megfelelően a Thomson Reuters hírügynökség beszámolója szerint.

Németország átmenetileg bevezette a határellenőrzést öt szomszédos országgal közös határszakaszán. Ezek Ausztria, Svájc, Franciaország, Luxemburg és Dánia. Részben azért hozták meg ez a döntést, mert így akarják megfékezni a koronavírus-fertőzés terjedését. A Németországgal szomszédos Lengyelország, hazánkhoz hasonlóan megtiltotta a külföldiek belépését a területére. Emellett 14 napos karantént írt elő a hazatérő állampolgárok számára, hogy megvédjék Lengyelországot a betegségtől. Számos németországi idénymunkás Lengyelországból jár át, és fontos tranzitország is egyben az ilyen munkavállalók számára más kelet-európai országokból.

A német mezőgazdasági miniszter, Julia Kloeckner kijelentette, hogy olyan intézkedéseken dolgoznak, amelyek garantálnák, hogy az idénymunkások továbbra is beléphessenek Németország területére és a földeken dolgozhassanak. Ehhez alapvetően szigorú egészségügyi ellenőrzése lenne szükség. Az országhatárokon lévő korlátozások miatt annak a lehetőségét is vizsgálják, hogy a német légitársaság, a Lufthansa különjáratokon szállítaná az idénymunkásokat Németországba. Fontolgatják azt a tervet, hogy minden egyes idénymunkás 70 napra kapna engedélyt.

Joachim Ruckwied a német gazdaszövetség elnöke sürgette a kormányt, hogy mielőbb hozzon döntést a hatalmas munkaerőhiányra való tekintettel. Küszöbön áll a spárgaszüret indulása, de más zöldségek termesztésével összefüggésben is szükség lenne az idénymunkásokra. A német mezőgazdasági ágazatban évente mintegy 286 ezer idénymunkás dolgozik, ők elsősorban a kelet-európai országokból, főleg Lengyelországból, Ukrajnából és Romániából mennek oda.

Az is felmerült, hogy olyan németországi ágazatokból toborozzanak dolgozókat, amelyeknél jelenleg áll a munka Németországban.Forrás: agrofórum

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket