Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Együttműködési megállapodás: maradjon zárt pályán a dohány!

2021.07.14. 6:15:00


Az országos termőterület nyolcvan százaléka Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található.

Megyénkben komoly múltra tekint vissza a dohánytermesztés, ám az ágazat nem most éli a legszebb napjait. Az uniós szerkezet-átalakítási támogatás már a múlté, az állam azóta kormányzati forrásokból igyekszik segíteni a termelőket, emellett a termesztés és a feldolgozás kifehérítésén is sokat fáradoznak a szakemberek.

Az ágazatnak elmozdulást jelenthet az az együttműködési megállapodás, melyet a megyei dohánytermesztők képviselői, a megyei kormányhivatal, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei adó- és vámigazgatósága, valamint a térség dohányfeldolgozó-üzemeinek vezetői írtak alá kedden délután a megyeházán.

– Az országos termőterület nyolcvan százaléka megyénkben található, ezért is tartom fontosnak ezt a megállapodást – kezdte köszöntőjét Román István megyei kormánymegbízott, aki az aláírás előtt gyerekkori emlékeit is felidézte.

– Gyermekként sok időt töltöttem el a dohánypajtánkban, és rendkívül büszkévé tett, amikor segíthettem szüleimnek a dohányhurkolásban – mondta Román István, majd hozzátette, a kormányhivatal a dohánytámogatásokkal kapcsolatos ügyintézésben sokat segít a gazdáknak, illetve az agrárügyi főosztály is szoros kapcsolatot ápol a megyei termelőkkel. Úgy gondolom, hogy amit meg lehet tenni, azt a megyei kormányhivatal meg is teszi – nyomatékosított a kormánymegbízott.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal részéről dr. Kazsuk Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatóság igazgatója elmondta: úgy látja, évről évre egyre nehezebb a termelők dolga, éppen ezért érdemel meg minden tisztelet az a gazdálkodó, aki dohánytermesztésre vállalkozik.

– Azzal tisztában kell lennünk, hogy ebben az ágazatban sokféle érdek ütközik, épp ezért örülök annak, hogy ma aláírhatjuk ezt a megállapodást. A mi szempontunkból a legfontosabb, hogy a dohánytermesztést- és a feldolgozást egy zárt pályán tartsuk, és ne a szürke- vagy a feketegazdaság profitáljon belőle – hívta fel a figyelmet dr. Kazsuk Attila. Az igazgató szerint a jövőben folyamatosan monitorozni fogják az ágazat szereplőit, de ellenőrzést csak annál tartanak majd, ahol az valóban indokolt, feleslegesen senkit sem szeretnének „háborgatni”.

Újabb szintre léphet

A feldolgozói oldalról Fekete Tibor Mihály, az ULT. Magyarország Kft. ügyvezetője kiemelte, eddig is példaértékű volt az ágazati szereplők közti együttműködés, ami most egy újabb szintre léphet."Mi is azt szeretnénk, hogy a termelők tisztességes összeget kapjanak a behozott dohányért – fogalmazott az ügyvezető, majd köszönetet mondott a termelők részére biztosított kormányzati támogatásért. – Mindezeket figyelembe véve mi is elvárjuk a termelőktől a tisztességes piaci magatartást – közölte. Pomázi István, a DOFER Dohányfermentáló Zrt. igazgatósági tagja az aláírás előtt elmondta: a közös cél, hogy dohány ne kerülhessen a feketepiacra.

 



Forrás: SZON Fotók: Szarka Lajos, Pusztai Sándor







Kövessen minket