Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

AM: új irányba fordult a magyar agrárdiplomácia

2021.07.16. 6:29:00


A magyar agrárdiplomácia stratégiája idén alapjaiban újult meg: a fókusz az agrárkülgazdaság erőteljes fejlesztése lett - mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomatáinak éves beszámoló értekezletén Bencsik Dávid, a minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

    Az AM szerdai közleménye szerint a helyettes államtitkár kiemelte: "az agrárexport dinamizálása alapvető nemzeti érdek. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy növeljük a magyar agrárium és élelmiszeripar kivitelét. Ehhez új és hagyományos piacokra egyaránt szükség van. Hídépítőként ezt az utat járjuk az agrárdiplomácia klasszikus eszközein kívül is".
    "Természetesen továbbra sem fogjuk elhanyagolni a hagyományos diplomáciai színtereket, azonban azok másodlagossá válnak: tevékenységünk fókusza a világjárvány miatt kialakult gyökeresen új helyzetben az ország exportképességének fellendítése és a magyar agrárium általános fejlődésének, megújulásának nemzetközi támogatása" - szögezte le Bencsik Dávid.
    A külgazdasági gondolkodás, ennek összeegyeztetése a mezőgazdaság legfontosabb érdekeivel és ezek együttes érvényesítése lesz a következő időszak vezérfonala - emelte ki a helyettes államtitkár, aki arról is beszélt, hogy a teljes agrárdiplomáciai struktúrának minden szintjén alkalmazkodnia kell a megváltozott nemzetközi körülményekhez és a koronavírus-járvány közben és után átalakuló új világ kihívásaihoz. "A cselekvő agrárdiplomácia híve vagyok" - tette hozzá Bencsik Dávid.
    Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a kétnapos munkaértekezleten vendégelőadóként felszólalt Joó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium exportfejlesztésért felelős helyettes államtitkára, Kiss Rajmund, a Mathias Corvinus Collegium diplomáciai műhelyvezetője, Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke, valamint a résztvevőket videóüzenetben köszöntötte Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár-, és Élettudományi Egyetem rektora.
    Az Agrárminisztérium irányítása alatt álló szakdiplomata hálózat tagjai a magyar agrár- és környezetügyi szempontból kiemelt magyar nagykövetségek munkáját segítik speciális ágazati ismereteikkel, felelősei a magyar agrár- és élelmiszeripari cégek exporttörekvései elősegítésének is. A legfontosabb európai és EU-n kívüli piacokon a magyar érdekeket képviselő hálózat tagjai jelenleg Washingtonban, Londonban, Párizsban, Berlinben, Rómában, Varsóban, Belgrádban, Bukarestben, Moszkvában, Pekingben és Tokióban látják el az ehhez szükséges feladatokat - tájékoztatott az Agrárminisztérium.Forrás: mtiKövessen minket