Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Jóváhagyták a mezőgazdasági támogatások reformját

2021.09.16. 5:35:00


Az Európai Parlament bizottsága három jogszabályt hagyott jóvá, amelyek 2023-tól az EU Közös Agrárpolitikájából (KAP) származó kiadásokat szabályozzák - ez a rendszer 387 milliárd eurót tartalmaz az EU 2021–2027 es költségvetéséből a mezőgazdasági termelőknek és a vidékfejlesztésre fordított kifizetésekre.

A szabályok az EU országai és a törvényhozók közötti hároméves csata eredményeként születtek a politika zöldebbé tételéről, amely akkor ért véget, amikor a tárgyalók júniusban megállapodtak a reformokról.

A bizottság kényelmes többséggel jóváhagyta a szabályokat, de a zöld képviselők elutasították a javaslatokat, mondván, hogy nem sikerült összehangolniuk a mezőgazdaságot az EU éghajlatváltozási céljaival.

A teljes uniós parlament még idén szavaz a szabályokról. A tagállamok minisztereinek ezt követően hivatalosan jóvá kell hagyniuk azokat. Az EU minden ágazatban felülvizsgálja politikáját az éghajlatváltozást okozó üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.

A mezőgazdaság az EU kibocsátásainak körülbelül 10%-át adja, és az új gazdálkodási politika megpróbálja áthelyezni a támogatásokat a környezetet károsító intenzív gazdálkodási gyakorlatról a természet védelmére.

A mezőgazdasági termelők kifizetései a környezetvédelmi szabályok betartásához kötődnek, míg az országok kötelesek a kifizetések 20%-át a gazdálkodóknak 2023–2024 között, 25%-át pedig 2025–2027 között biztosítani a környezetet védő „ökoszisztémákra”.

Ez magában foglalhatja a vizes élőhelyek helyreállítását a szén-dioxid felvételére, bár a szabályok nem határozzák meg, hogy mi számít ökoszisztémának.

A kampányban részt vevők és egyes uniós jogalkotók azt mondták, hogy a környezetvédelmi szabályok gyengék vagy önkéntesek, és nincs határozott céljuk a kibocsátás csökkentésére. Azt kérik, hogy az uniós parlament törvényhozói utasítsák el a szabályokat.

A szabályok célja az is, hogy megállítsák az európai kisgazdaságok hanyatlását, és előírják az országoknak, hogy a támogatásokat osszák szét a kisebb vállalkozások számára – ezzel próbálják megállítani azt, hogy a nagyvállalkozásokhoz aránytalanul sok forrás jusson.

 Forrás: agroforumKövessen minket