Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Benevia rovarölő szer szükséghelyzeti felhasználási engedély a DOFER ZRt. termelői köre részére

2022.05.05. 6:32:00


A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a DOFER Dohányfermentáló Zrt. kérelmére a DOFER ZRt. termelői köre számára is engedélyezte a Benevia (100 g/l ciántraniliprol) rovarölő szer szükséghelyzeti felhasználását dohány kultúrában a dohánytripsz, zöld őszibarack-levéltetű, vetési bagolylepke és gyapottok-bagolylepke elleni védekezés céljából.

Az utóbbi három évben az Európai Unió több, a dohányban korábban hatékonyan alkalmazott rovarölő szer hatóanyag, így a klórpirifosz (Pyrinex), teflutrin (Force), imidakloprid (Confidor, Kohinor) tiametoxam (Actara) és dimetoát (Danadim Progress) engedélyokiratát visszavonta, 2022-től pedig a termelők körében népszerű béta-ciflutrin (Bulldock 25 EC) felhasználása sem engedélyezett.

A jelenleg engedélyezett hatóanyagú rovarölő szerek vagy nem nyújtanak teljes körű védelmet a dohány rovarkártevői ellen, vagy felhasználási lehetőségük időben korlátozott (acetamiprid hatóanyagú szerek legkésőbb június 25-ig alkalmazhatók).

A hosszú tartamhatású Benevia alkalmazása a palántanevelés végén, a kiszedést megelőzően, maximum 1 alkalommal 10 ml/ 10 l permetlé mennyiséggel kijuttatva hatékony védelmet biztosít a kiültetett palánták számára. A készítmény ezt követően a szántóföldön maximum 1 alkalommal, legkésőbb augusztus 29-ig használható fel 0,5 l/ha dózisban, 300-800 l/ha permetlé mennyiséggel kijuttatva.

A Benevia jó lehetőséget jelent a kártevők elleni védekezésben az egyre szűkülő növényvédő szer palettán. A ciántraniliprol hatóanyag széles hatásspektruma miatt egyszerre tudunk védekezni több kártevőfaj ellen. A szer egyszerre kontakt és felszívódó anyag, valamint gyomorméreg, ami a kártevő rovarok táplálkozásának gyors leállítását okozza, ezért megakadályozza a szívókártevők vírusvektor tevékenységét. Emellett kíméli a hasznos szervezeteket, ezért jól illeszthető az integrált növénytermesztési programokba.



Forrás: Orosz Tibor DOFER Zrt.

Csatolmányok








Kövessen minket