Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

EB: megnövelt támogatás az uniós mezőgazdasági termelőknek

2022.05.24. 8:17:00


Az Európai Bizottság közleménye szerint olyan, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) finanszírozott intézkedést javasolt, amely lehetővé tenné a tagállamok számára, hogy egyszeri támogatást nyújtsanak a jelentős inputköltség-növekedés által érintett mezőgazdasági termelőknek és agrár-élelmiszeripari vállalkozásoknak.

Az ilyen fokú áremelkedések – különösen az energia, a műtrágya és az állati takarmányé – megzavarják az agrárszektor, a vidéki közösségek (mezőgazdasági termelők és a mezőgazdaságitermék-feldolgozók, és -forgalmazók) zavartalan működését, miután pénzforgalmi problémákat eredményez. Azáltal, hogy a támogatás közvetlenül kezeli ezeket a pénzforgalmi kihívásokat, és segít talpon maradni, hozzájárul a globális élelmezésbiztonság fennmaradásához.

Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztos szerint a közös agrárpolitika támogatásával és a nehezítő körülmények ellenére a mezőgazdasági termelők továbbra is fáradhatatlanul bizonyítanak – olvasható az Európai Bizottság honlapján. A COVID-19 világjárvány után most az ukrajnai orosz invázió következményei terhelik tevékenységüket. Néhányuk számára valóban a túlélés a tét. A KAP keretében bevezetett intézkedések a gazdálkodási tevékenység megmentését hivatottak megcélozni.

Miután a társjogalkotók elfogadták, az intézkedés lehetővé teheti a tagállamok számára, hogy a 2021-2022-es évben az EMVA-költségvetésük legfeljebb 5%-át mezőgazdasági kkv-k számára nyújtott közvetlen jövedelemtámogatásra fordítsák. Ez 1,4 milliárd eurós potenciális költségvetést jelent az EU-ban. A tagállamoknak a támogatást a válság által leginkább súlyozott kedvezményezettekre kell összpontosítaniuk, akik a körforgásos gazdaság, a tápanyag-gazdálkodás, az erőforrások hatékony felhasználása vagy a környezet- és éghajlatbarát termelési módszerek terén tevékenykednek. A kiválasztott mezőgazdasági termelők és kkv-k 15.000-100.000 EUR közötti összeget is kaphatnak. A kifizetéseket 2023. október 15-ig kell teljesíteni. Ahhoz, hogy az érintettek élni tudjanak a kivételes lehetőséggel, a tagállamoknak be kell nyújtaniuk vidékfejlesztési programjuk(ok) módosítását, amely bevezeti az új intézkedést.

A javaslat az uniós mezőgazdasági termelőknek nyújtott 500 millió eurós támogatási csomagot követi, amelyet március 23-án fogadtak el ,,az élelmezésbiztonság megőrzéséről és az élelmiszerrendszerek ellenálló képességének megerősítéséről” szóló bizottsági közlemény értelmében. E két intézkedésben a Bizottság arra ösztönzi a tagállamokat, hogy támogassák a fenntartható gyakorlatot követő mezőgazdasági termelőket.

Ezzel összefüggésben a Bizottság fokozza a háború által érintett főbb mezőgazdasági piacok nyomon követését is. Egy friss határozat értelmében a tagállamoknak havonta tájékoztatniuk kell a Bizottságot az érintett termelők, nagykereskedők és piaci szereplők által tartott gabonafélék, olajos magvak, rizs és minősített vetőmagok készleteiről. Az Európai Bizottság egy külön erre a célra rendszeresített fórumot is elindított, amely naprakész, részletes statisztikákat mutat be a „malmi” búza, a kukorica, az árpa, a repce, a napraforgóolaj és a szójabab uniós és globális szintű árairól, termeléséről és kereskedelméről. Ezáltal a piaci szereplők időben pontos képet kapnak az élelmiszerek és takarmányok szempontjából alapvető fontosságú nyersanyagok hozzáférhetőségéről.Forrás: AgrofórumKövessen minket