Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

AM: az agrárium az élelmiszerellátás garanciája

2022.05.30. 7:39:00


Befejeződtek a tavaszi mezőgazdasági munkálatok, bizakodásra ad okot, hogy a vetési területek növekedtek - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Gabonaszövetség fennállásának 30 éves jubileumi rendezvényén, pénteken, Budapesten az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.

    A miniszter arra emlékeztetett, hogy az elmúlt évek sorozatos megpróbáltatásai bizonyították a magyar mezőgazdaság válságállóságát - írták.
    A tárcavezető köszönetet mondott a Gabonaszövetségnek és tagjainak ebben a rendkívül kiszámíthatatlan időszakban mutatott segítőkész hozzáállásért és szakmai segítségért. Hozzátette, az ellátással kapcsolatos aggodalom rányomja a bélyegét a világra. Az ukrán termés jelentős része az országban ragadt, ezért megoldást kell találni arra, hogy Ukrajnából a gabona szárazföldön kijusson és odaérjen a válsággal sújtott övezetekbe - áll a közleményben.
    Nagy István a közlemény szerint elmondta, az idei ukrán terméskilátások a szakmai becslések alapján drasztikusan, növényfajtától függően 30-50 százalékos csökkenést ígérnek a korábbi évekhez képest. Nem véletlen tehát, hogy a magyar kormány kiviteli bejelentési kötelezettséget vezetett be a főbb gabona- és olajos növényekre. Mivel a hazai ellátás jelenleg nincs veszélyben, eddig egy bejelentés kapcsán sem kellett élni az állam elővásárlási jogával, így az export kiszállítások folyamatosan történnek.
    A miniszter a pontos készletnyilvántartásokkal, a lekötött és rendelkezésre álló gabona mennyiségével kapcsolatban közös gondolkodást vár az ágazat szereplőitől. Emellett szerinte arra is választ kell találni, hogy az állattenyésztők megfelelő áron jussanak gabonához.
    Kifejtette, a 2022/23-as szezonnal kapcsolatosan hazai viszonylatban fontos az a tény, hogy az összes lényeges tavaszi vetésű növény - így a kukorica, napraforgó, szója és a többi növényi kultúra - vetése gyakorlatilag befejeződött Magyarországon. A tavaszi vetésű növényfajok közül a szemes kukorica 1 millió 50 ezer hektáron, a napraforgó közel 700 ezer hektáron, a szója pedig 61 ezer hektáron kerülhetett földbe. Ezek a vetésterületek lényegesen magasabbak az elmúlt év, illetve az elmúlt öt év átlagértékeinél, ami az orosz-ukrán konfliktus következtében kialakult bizonytalan helyzetben megnyugtatást jelenthet a piac számára, és bizakodásra adhat okot az idei évre nézve a hazai ellátás tekintetében - hangsúlyozta a tárcavezető.
    A miniszter beszélt arról is, hogy a tavalyi évben a Vidékfejlesztési Program keretében kiírt élelmiszeripari felhívások között malomipari termék gyártásához kapcsolódóan 37 kérelem érkezett be 38,7 milliárd forint értékben.
    A takarmány-előállító üzemek fejlesztésére is megjelentettek egy nagy népszerűségnek örvendő kiírást, melynek tervezett keretösszege 50 milliárd forint, de már most több forrásra érkezett be igény a gazdálkodóktól - hívta fel a figyelmet a közlemény szerint a tárcavezető.Forrás: mtiKövessen minket